Mi történik, ha nem felel meg emissziómérésen a jármű?

2015.02.27. 10:21 Módosítva: 2015.02.27. 10:34

feladó: Gergő

címzett: tcszerk

dátum: 2015. február 25.

tárgy: Mi történik, ha nem felel meg emissziómérésen a jármű?


Üdvözölöm!

Frissen importáltam külföldről egy 12 éves 1000-es Apriliát. A pontos típus most nem is fontos. Szép állapotnak örvend. A beállításokat, karbantartásokat elvégeztem magam rajta, viszont az emisszióméréshez nincs műszerem. Mivel nincs rajta műszaki, melyet szemléztetni lehetne, így a NKH-nál kell elvégeztetni a teljes műszakit. Milyen szigorúan állnak ott a károsanyagkibocsátáshoz? Elsősorban Debrecen érdekel, ha vannak területi különbségek a témában.
Nem szeretnék futni egy kört kölcsöntrélerrel, drága szervízhez, hogy beállítsanak egy egyébként nem is biztos, hogy optimális keveréket (tipikusan szegény), feltéve, ha nem muszáj.

Válaszát előre is köszönöm!
Gergő

 

Kedves Gergő!

Motorkerékpároknál nem méregetnek emissziót, de ez nem jelenti azt, hogy nem is foglalkoznak vele. Ugyanis ettől függetlenül igazolni kell, hogy megfelel az előírásoknak. Innentől kétfelé ágazik a történet. Az egyszerűbb eset, ha valamelyik EGT tagállamból érkezik a motor. Ilyenkor nincs különösebb hercehurca, ha a papírok rendben vannak, nem lesz gond forgalomba helyezni az Apriliádat.

A gondok akkor kezdődnek, ha nem EGT tagállamból (szaknyelven harmadik országból) érkezik, olyankor ugyanis igazolni kell, hogy megfelel a jármű ez Euro3-as előírásoknak. Az igazolást a gyártó adja ki, és a 12 éves Apriliád nagy valószínűséggel nem fog megfelelni, ugyanis az Euro3-at 2006-ban fogadták el.

Üdv:

Zomborácz Iván