Gyerekülés motorra, robogóra

2015.09.23. 15:47

Feladó Gábor

Címzett Totalcar/Totalbike

Tárgy Gyerekülés motorra, robogóra


Tisztelt Totalcar!

Már régóta kacérkodom a kérdéssel, hogy miként lehet gyereket szállítani robogón/motoron. Ugyanis az óvoda környékén mindig feltűnik egy-egy szülő aki maga mögé ülteti, netalántán maga elé állítja gyermekét és úgy közlekednek.

Németországban tudtommal ez a kérdés megoldott, mivel kapható gyermekülés motorhoz (TÜV bizonyítványos) és ennek ott megvan a legális jogi háttere.

Mivel magam is robogózom és nagyban segítene a gyermekem szállításában egy ilyen gyerekülés, nem tűnik vészesen soknak az ára, de KRESZ tanulmányaim (autós és motoros) során nem derült fény ennek itthoni legalitására.
Tudnátok ebben segíteni nekem, hogy Magyarországon engedélyezett-e 7 és az alatti kisgyermek szállítása motoron hasonló gyerekülés használatával?

Köszönöm,
Gábor

Kedves Gábor!
A KRESZ személyszállításra vonatkozó része (jogkedvelők kedvéért: 46. paragrafus, harmadik bekezdés) csak két elvárást támaszt az utassal kapcsolatban:
1. képes saját biztonságára ügyelni
2. eléri a lába a lábtartót

Ezeket alapján ezek a kiegészítők teljesen legálisak.

A vezető elé állított gyerekkel közlekedést viszont irgalmatlan hülyeségnek tartom, nálam az autóban hátul bekötetlenül, az első ülések között ácsorgás engedélyezésével egyenértékű cselekedet.

Azt meg nagyon remélem, senkinek nem mondok újdonságot azzal, hogy a rendes védőfelszerelés a gyereket is megilleti.

Üdv:
Zomborácz Iván
totalbike.hu