Felismeri valaki ezt a régi motort?

2016.01.21. 12:54

Feladó Miklós

CímzettA Totalbike szerkesztősége

Dátum 2016.01.20.

Tárgy Kérdés régi motor típusáról
 

Tisztelt Szerkesztőség!

Segítségüket kérném egy régi motor beazonosításához. Kérdések, fotó az alábbi fórum-linken.

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Réthey Miklós

Üdvözletem Miklós,

A trapézvilla, külön blokk, külön váltó alapján nagyon valószínű, hogy háború előtti konstrukció, a lapos üveges fényszóró miatt inkább a harmincas évek első feléhez esik közelebb, legfeljebb a húszas évek legeslegvége, mert azelőtt még koporstótankok (ráadásul általában a vázcső alatt) voltak a jellemzők.

Kétütemű motor, ez abból látszik, hogy a kipufogó nem a hengerfejből jön ki, hanem a henger közepe táján.

Érdekesség, hogy a blokk nem keresztben van a vázban, mint általában, hanem hosszában, mint a BMW egyhengereseknél - csakhogy azok mind négyüteműek. Nem olasz, nem svéd motor, vagy német, osztrák vagy francia, esetleg valami kisszériás angol. Az Ardie és a német Triumph készített hasonló kétüteműket, de azok mindig hosszában tették be. Az egyetlen, amire gondolni tudok, az a Puch, de akárhogy keresek, a valóban hasonló kinézetű Puchok (pl. a 1929-1933) tankja elöl hegyes volt, nem kerek, a fényszóró pedig sokkal nagyobb volt azokon. Akár egy Méray-Puch is lehet, magyar vázzal, tankkal, Puch blokkal, olyanból is létezett ezres nagyságrend itthon.

De ez egy erősen használt motor, bármi történhetett vele, ezeket alapáron amúgy is lámpa nélkül árulták még akkor, tehát a tulajdonosok sokszor utólag vették a lámpákat, ezért az bármit jelenthet. A tankot is kicserélhették, az két csavar, esetleg egy gumiszalag még...

Valahol ezen a vonalon kellene elindulni a keresésben, de pontosabbat nem tudok. Ha jól tudom, Budapesten Majláth Mihály kereskesésében lehetett ilyeneket kapni, jó sokat importált.

Egyébként én biztosan megpróbálnék írni a Veterán Autó és Motor szerkesztőségébe, az itthoni nagy szakértők ott csoportosulnak.

Remélem, legalább valamit segíthettem, üdvözlettel

Csikós Zsolt