Lehet-e motorozni szmogriadó idején?

2017.01.24. 11:43 Módosítva: 2017.01.24. 11:44

Kedves Szerkesztő!

Már lassan egy napja a motoros futártársadalom azzal foglalkozik, hogy szmogriadóban a rendszámos motorral lehet-e közlekedni vagy sem. Jó lenne, ha valaki illetékes pontot tenne a végére.
Üdv: Baja futár.

Kedves Olvasó!

Nincsenek jó híreim. A többször módosított fővárosi szmogriadó rendelet 2016. márciusa óta hatályos változata egyértelműen fogalmaz: a szmogriadó jelenleg is érvényes riasztási fokozatának bevezetésekor megtiltja azon gépjárművek Budapest közigazgatási területén való használatát, amelyeknek a forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő 0; 1; 2; 3; 4, kódok szerepelnek, vagy a forgalmi engedély nem tartalmaz semmilyen kódot.

Körmönfont helyzet ez, mert Magyarországon nincs rendes nyilvántartása a motorkerékpárok környezetvédelmi kibocsátási osztályának, és időszakos környezetvédelmi vizsgálat sincs, miközben az Európai Unióban régóta létezik egy, az autókétól különböző határértékeket rögzítő rendszer. Ezt is Euro normának nevezik, és ettől az évtől csak olyan új motorkerékpárok kerülhetnek forgalomba, amelyek teljesítik a motoros Euro 4 környezetvédelmi normát. Mindebből semmi nem látszik a magyar szabályozásban, sőt, a motorok forgalmi engedélyének V.9.-es rovatában teljesen véletlenszerű számokat látni. Az utóbbi napokban több motoros olvasónk is írt, volt, akinek néhány éves Piaggio Beverly 300 robogójának forgalmijában 0 szerepel, míg a szabályozott katalizátorral szerelt, utcai KTM-ekében többnyire 2-es.

Előfordulhat az is, hogy a motorkerékpár forgalmijában 00 szerepel. Ez esetben talán nem lesz gond a rendőrrel, de csak talán, mert erre vonatkozóan semmilyen iránymutatás nincs a rendeletben. Nem kérdés, hogy a fővárosi légszennyezettséget nem a motorosok okozzák és nem is fokozzák, hiszen kevesen vannak és egy korszerű, jól beállított, esetleg katalizátorral is felszerelt motor vagy robogó egy adott útszakaszon kevesebb füstgázt bocsát a légkörbe, mint az autók zöme. A jelek szerint a főváros egyszerűen nem gondolt a motorosokra, amikor kitalálta ezt a szabályozást. Ezért, aki most olyan motort használ, amely érintett lehet a korlátozásban, az mindenképpen kockáztat.

Üdv: Zách Dániel