Üzemóra vs. kilométer alapú szervizelés

2018.10.11. 11:43

A Motordoktor írt egy hosszú tanácsot arról, hogy milyen a jó terepmotor, miért nem jó enduróval krosszozni és fordítva, illetve arról, hogy miért jó hobbihasználatra is egy versenycélú terepmotor. Olvasónkban, Balázsban ez további kérdéseket vetett fel.

Feladó Balázs

Címzett Motordoktor

Dátum 2018.10.09

Tárgy Kérdések a terepmotoros bejegyzéshez

Sziasztok!

A terepmotoros bejegyzés nekem nagyon betalált: pont ilyen célból keresek én is motort, hasonló kérdések merültek fel bennem is! Nagyon hasznosak voltak a válaszok, sokat segítettek, de rögtön további kérdéseim támadtak:

Oké, hogy tévhit, hogy az üzemórás motor fenntartása sokba kerül, de mégis akkor mennyibe kerül? Mindig utcai motorom volt, nehezen igazodom el a témában. Nehezen értelmezem, hogy pontosan mit jelent, ha egy adott motor üzemórás? Mit kell ilyenkor cserélni? Minden típus más, egyesével utána kell nézni? Vagy vannak kategóriák, amibe be lehet sorolni őket? (pl. csak olaj, olaj + dugattyú, stb.) Illetve nehezen kalkulálom, hogy időben és pénzben mit jelent egy adott üzemórás jelleg. Meg kell tanulni ezt is részletesen, vagy itt is lehet esetleg tipikus kategóriákat felállítani? Nyilván, amikor már benne van az ember, már tudja ezekre a kérdésekre a válaszokat, de vásárlás előtti döntéskor még tök kínai..

Esetleg az eredeti kérdésben jelzett technikás enduró felhasználásra tudnátok bevált típusokat mondani 1M alatt, rendszámmal?

Előre is köszönöm a választ!

Üdv. Balázs

Kedves Balázs!

Röviden: az üzemórás motoroknál a szervizkönyvben pontosan le van írva, hogy mikor mit kell cserélni, ugyanúgy, mint az utcai, kilométer alapon szervizelendő utcai motoroknál.

Hosszabban: az üzemórás karbantartási ciklus alapjaiban véve teljesen olyan, mint a futásteljesítményhez kötött, csak általában szigorúbb és valóban előírják az alkatrész cseréjét mérés vagy ellenőrzés nélkül a pontos és megbízható üzemelés érdekében.A futásteljesítményhez kötött karbantartás kevésbé szigorú, kötelező csere előírás csak a szűrőkre, olajra stb. van, de ha bizonyos paraméter meghaladja a maximális értéket (pl. nő a szénhidrogén kibocsátás vagy nő az olajfogyasztás) akkor a javítási útmutatók mérést kérnek pl. a dugattyúra, gyűrűhézagra és ha kopott itt is pont úgy cserélni kell.Jellemzően az üzemórában meghatározott karbantartási ciklusú járművek sporteszközök (vagy fűnyírók, kerti kapák :-) ) ezért itt szigorúbb az előírás, a fontos alkatrészeknél nincs méregetés, adott futás után csere van.

DSC 7780

Hasonló a repülpőgépek karbantartása is, itt nem akarjuk, hogy versenyt veszítsünk, ott meg nem akarunk lezuhanni.Az üzemórás karbantartásokat ennek ellenére két részre lehet bontani, a kötelezően cserélendő dolgok, ezt megelőzés jelleggel szokás megtenni, ide tartozik az olaj cseréje is, de például a dugattyú és a főtengely csapágyak is, nyilván nem 3 vagy 5-10 óránként. A másik csoport, amikor előírják, hogy 50 óránként szedd szét és mérd meg, ha kívül esik a tól-ig intervallumból akkor csere.Ha pedig olyan sporteszközről beszélünk, amit kizárólag hobbi célra használunk, akkor akár át is térhetünk a futásteljesítmény alapú karbantartásra, például 2000 km-enként cserélünk olajat, dugattyút meg csak akkor ha hangja van, nő a rezonanciája vagy füstölni kezd.

Ezzel azt kockáztatjuk, hogy ha mégis egyszer jól megnyelezzük és beleforgatjuk a tiltásba, akkor valami elköszön, megreped a már kopott dugattyú, a kigyengült szeleprugó miatt eléri a dugattyú a szelepet. Ez azonban a túlhasznált utcai technikáknál is előfordul, csak ott ritkán ugrunk bele a tiltásba.A költségeket nehéz megbecsülni, mert mindennek más a csereintervalluma, erről mindig a motor leírása ad pontos képet. Van, aki kéri a szeleprugók cseréjét 50 óra után, van aki csak 80-100 óránál, ugyanígy a dugattyú egy kétütemű 125-ösben 50 óra, egy 500-as verseny enduróban hobbi használatnál 200 óra, és még akkor is biztonságban vagyunk.

Ha nézünk egy átalgos példát, egy 400 körüli 4T versenyendurót, amit hobbistaként használunk heti egy-két alkalommal járjuk a mezőt, néha kis endurós siratófal kuplung gyilkolással, néha egy kis motokrossz pálya, de jellemzően a tempó olyan, hogy a krosszosok elrepülnek a fejünk felett, akkor olajcsere 10-15 óránként, levegő szűrő ellenőrzése motorozások után, dugattyú bírja bőven 100-150 óra felett, kuplungot érdemes megmérni 50-80 óránként, de azt úgyis érezzük ha pusztul. Komolyabb motor ellenőrzés, szelepek, szeleprugók 200 óránál. De ez csak amolyan támpont, minden motor mást igényel.

Üdvözlettel:

Göbölyös Zsolt