Nagyhatalom vagyunk menetbiztonsági elektronikában

2018.11.26. 13:17

Pár napja megírtam, mi a rosseb az az IMU, miért érdekes, hogyan működik, és ha ennyire fontos, akkor miért kellett rá ennyit várni. És ahogyan számítani lehetett, jött is egy levél egy olyan embertől, aki sokkal többet tud a témáról. Igazából tudott elköszönni és bemutatkozni is, de a neve elhallgatását kérte.

Feladó TITKOS

Címzett Zombi

Dátum 2018.11.25

Tárgy IMU - Continental

 

Kedves Iván!

A motorkerékpároknál használt IMU-k kapcsán írok neked. Örülök, hogy láttam egy ilyen cikket :)

Gondoltam érdekességképpen megemlítem, hogy Magyarországon a veszprémi Continental is fejleszt IMU-t motorkerékpárokhoz, ugyanolyan funkciókkal, mint a Bosch. Sőt, itt Veszprémben és környékén végzik a szükséges járműtesztek egy részét is.

Olyan motorokhoz szolgáltattak IMU-t, mint a legutóbbi Suzuki GSX-R1000, Triumph Tiger Explorer, vagy Speed Triplre. A komplett fejlesztés Veszprémben történt (Elektronika, SW, Mechanica, Projekt menedzsment). A terméket célirányosan motorokhoz fejlesztették.

A termék egyébként a személygépjárművek ESP szenzorából nőtte ki magát, hiszen a felhasznált alkatrészek ott is szögsebesség és gyorsulás információk voltak. Természetesen itt bonyolultabb a hardware, hiszen több szenzorra van szükség, ahogy te is említetted. A legnagyobb kihívás annak az algoritmusnak a kifejlesztése volt, ami a legdinamikusabb manőverek során is képes real time dőlésszöget számolni, a specifikált pontosságon belül. Erre saját veszprémi szabadalom is született. A contis IMU tehát számol dőlés szöget is. A Bosch tud olyat is, hogy az IMU csak küldi a szenzor jeleket (csak a mért értékeket) és az ABS-vezérlő kalkulálja a dőlésszöget. Egyes Bosh típusok úgy tudom, roll angle számolásra is képesek (használható pl. wheely lock-hoz vagy fényszóró állításhoz).

Érdekesség még, hogy ugyanezt a HW-t használják Autonomus driving releváns egyéb funkciókhoz is, ahol a nagyon pontos pozíció meghatározás a cél. Természetesen ott lean angle-re nincs szükség.

 Köszönjük!

Nagyon érdekes volt!

Üdv:

Iván