Terepen motorozás: hol szabad?

2019.11.29. 14:10

Feladó Hayapapa

Címzett totalbike.hu

Dátum 2019.11.29.

Tárgy Terepen motorozás - hol szabad?

 

Kedves Totalbike!
Azzal a kérdéssel-kéréssel fordulok Hozzátok, hogy egy sokakat érintő és még többeket érdeklő témával kapcsolatban kérjem a segítségeteket és tudásotokat: hol lehet, hol szabad szabályosan ma Magyarországon rendszámos (vagy rendszám nélküli) motorral terepen közlekedni? Sok fórumot végignéztem és általános a "tudatlanság", nincs megfelelő és főképp egyértelmű szabályozás, útmutató, közlemény, stb. Szerintem sok ember szerené legálisan, szabályokat betartva terepen használni a motorját, legyen az akár egy Transalp, akár egy WR450 vagy egy még keményebb cross masina. A neten mindenféle hír és ellenhír kering, nehéz eligazodni, hogy melyik igaz és melyik nem. Az erdészetek sem nyilatkoznak egyértelműen, van, aki az erdei utakat engedi használni (ami nem lezárt), és van, aki azonnal a helyszínen fejbelőné azt, aki akár egy 50 ccm-s Simson Enduroval arra merészkedett.
Arra már gondolni sem merek, hogy esetleg megyei szinten lenne pár "kijelölt" hely, ahol lehet off-roadozni és ezt egy térképen közreadnák. Véleményem szerint egy egyértelmű és közérthető szabályozás lenne a megoldás, ami nem csak tilt, hanem enged is a békés együttélés szabályainak megfelelve. Akkor mindenki tudja, hogy hol szabad és hol nem, és ahol nem, ott legyen bünti is akár. De legyenek olyan helyek, ahol egyértelműen LEHET! Van arra mód, hogy egy riport vagy cikk keretében foglalkozzatok a témával?

Előre is köszönve, motoros baráti üdvözlettel: Hayapapa

Kedves Hayapapa!

A terepmotorozás Magyarországon elég jól behatárolt dolog: a kijelölt, lezárt pályákon szabad, egyébként nem. Tehát tilos lefordulni az útról, és random elindulni egy hegyoldalban, vagy találomra nekivágni egy rétnek. A kijelölt pályákat hívjuk krossz- és enduró pályáknak, ahol például versenyeket is szoktak rendezni.

Krosszmotoroknak marad a zárt krosszpálya
Krosszmotoroknak marad a zárt krosszpálya

Viszont a forgalomtól nem elzárt (tehát például nem természetvédelmi terület) földutakon szabad motorozni, viszont a földút is közút, tehát ott be kell tartani a közlekedési szabályokat. Tehát kell világítás, rendszám, közúton legális gumi (az enduró gumik E-jelesek, közúton használhatóak, a krosszgumik nem, mert az zárt pályás műfaj), stb...

A földút is közút
A földút is közút

Tehát a rendszámos Transalpoddal és WR450-eddel kirándulhatsz földutakon, amennyiben a motorod megfelel a KRESZ-nek, a rendszám nélküli krosszmotoroddal pedig maradnak a zárt pályák.

Nem olyan bonyolult ez.

Ezen az oldalon pedig elég sok segítség van ahhoz, hogy hol vannak a védett területek, ahová nem szabad behajtani.

Üdv: Iván