Az új átverési mód mégsem annyira új

2020.01.21. 16:40

Tegnap hoztuk le egy olvasónk levelét, aki ha nem is forradalmi, de részleteiben új átverési módba futott bele - a teljes levél itt található -, amelynek az a lényege, hogy ezúttal az eladókat próbálják csőbe húzni, mégpedig előre utalással, melyet aztán visszaterheléssel (chargeback) visszaszippantanak. Több olvasói levelet kaptunk a témában arról, hogy elég sokan próbálkoznak ezzel a módszerrel.

Levit a természetes kíváncsiság odáig hajtotta, hogy tovább levelezett a csalókkal, és megvilágítja, hogy pontosan mi a mesterterv:

 

Feladó Levi

Címzett totalbike.hu

Dátum 2020.01.21.

Tárgy Új átverés a használtpiacon

Az elmúlt két év során különböző hirdetésekkel kapcsolatosan (autó, laptop és apróságok, amiket próbáltam eladni az interneten keresztül) voltak hasonló megkereséseim, mint Zsoltnak a fenti linken, annyi különbséggel, hogy én sok esetben tovább is mentem.A sztori eleje pont ugyanaz: érdekli a vevőt, esetleg picit alkuszik, de mivel külföldi, megbízik bennünk, és nem nézi meg az árut és előre fizet.
Az átverés itt megy véghez: el kell küldeni a "vevőnek" a banki adatokat/paypal kontót, és kb. egy napon belül megtörténik az "átutalás".Mindegy, hogy paypal/banki utalást választunk, a vevőtől vagy egy a paypalhoz/vevő bankjához nagyon hasonló e-mail címről kapunk egy levelet, benne az átutalást konfirmáló dokumentummal (esetemben banki kivonatról volt szó legutoljára).
Pénz természetesen a számlánkon nem jelenik meg. A "vevő" válasza az lesz, hogy a banki letétbe van helyezve egy köztes számlán (paypal/bank), és amint a szállító konfirmálta, hogy az áru megérkezett a vevőhöz, akkor fog automatán megjelenni a pénz a számlánkon. NEM IGAZ! Ilyen sem banki átutalás esetén, sem paypalnál nem lehetséges. Autó esetén általában jön egy trailer, aki átveszi a járművet, kisebb dolog esetén gyorspostás szállítást kérnek. Ha elküldjük/átadjuk a terméket, már vesztett ügyünk van. Megjegyzem, hogy a kapott dokumentumok elég jó minőségűek, és elhiszem, hogy ezzel a módszerrel sok mindenkit át tudnak verni. Általában létező bankok/szállító cégek adatait használják, tehát itt nem lehet megfogni.
Ami jellemzően fura, hogy UK/US telefonszámokat adnak meg, vagy nagyon gagyi e-mail cimeket használnak. Utoljára egy laptopot próbáltam eladni, amire egy nap alatt kb. 10 megkeresés érkezett. Levi

Péter azt írta meg, hogy ezzel a csalási móddal nem csak fizikai javaknál próbálkoznak be, hanem szolgáltatásnál is:

Feladó Péter

Címzett totalbike.hu

Dátum 2020.01.21.

Tárgy Új átverés a használtpiacon

Sziasztok!
Nálunk is jelentkeztek hasonló sztorival. A történet leírása: nem tudna, csak utalással fizetni, mert egy olajfúró tornyon dolgozik, de jönne a családdal 10 napra a panzióba. Béreljünk neki autót, vegyük meg a repülőjegyet, síbérletet. Tegyünk rá munkadíjat, ő meg utalással kifizeti. Kértük, hogy fizessen kártyával. Válasz: az nem megy, mert a olajtoronyról nem lehet rácsatlakozni a kártyás fizetés oldalára, csak utalni tud. Itt elengedtük a "vendéget". Utána még írt 2x, hogy mi lesz mikor fizethet már stb... Szóval nem csak motor vagy autó, hanem szolgáltatásnál is próbálkoznak.

Péter

Zoltán leveléből kiderül, hogy ennek a csalási módnak már rendes szakirodalma van, és aki külföldi oldalakon hirdet, az jó eséllyel már bele is futott.

Feladó Zoltán

Címzett totalbike.hu

Dátum 2020.01.21.

Tárgy Új átverés a használtpiacon

Nagyon hasonló esetben volt részünk használt autót illetően - nagyobb értékű európai márka - mostanában. A hirdetésünk szintén külföldi portálon jelent meg, viszonylag gyorsan jelentkezett is egy "komoly szándékú érdeklődő". Ajánlati szinten a megszólalásig azonos kommunikáció, kérdések, javaslatok, kifogások stb... a leendő vevő részéről. Addig azonban nem jutottunk el, hogy ilyen vagy olyan money transfer, mert miután nagyon határozottan a banki átutalást javasolta a folyószámlánk adatainak közlésével - a már a Zsolt által is ismertetettek szerint, csak más szöveggel - , továbbá az adásvételi dokumentumok VEVŐ által elképzelt lebonyolítását illetően gyanút fogtunk, hiszen hasonló történetek már Európa-szerte terjednek különféle portálokon, különféle, már feljelentett, bejelentett, gyanúsított email-ekkel. Több helyen olvasható tapasztalatok is megerősítettek abban az elgondolásunkban és most már elhatározásunkban is, hogy a látszólag kedvező ajánlat nem biztosan csalás, de a lebonyolítást illetően a helyszínen:- papírok értelem szerinti kitöltése a kétséget kizáróan bizonyítható személyes adatokkal és a gépjármű aktuális látható, érzékelhető állapotának jellemzőivel- fizetés készpénzben, kulcsok átadása a fuvarozónak minimum sorrend továbbra is a legegyszerűbb, legjárhatóbb eljárási mód. Végül is, ugyan nem a zöldséges piacon vagyunk, de a használt autó cseréje akármilyen, amúgy a piacon továbbcserére alkalmas fizetőeszközre továbbra is aktuális és hasznos követési mód lehet. Kívánom, hogy a fentiekben leírtak minden kedves olvasónak a hasznára váljanak.

Úgy tűnik, hogy a fúrótornyon dolgozó duma most a sláger, mert a klasszikus, ha utalod pénzt, megy az autó is jellegű lehúzásnál is leporolják a rafinált csalók:

Feladó Péter

Címzett totalbike.hu

Dátum 2020.01.21.

Tárgy Majdnem átvertek

Én is találkoztam egy szinte ugyan ilyen esettel, a mai napig fent van az autoscout24.hu-n a hirdetés. Röviden a történet: csak e-mail cím van megadva a hirdetésben, írtam nekik, hogy érdekel a kocsi, kaptam plusz képeket is, valamint okiratok fénymásolatát, családi fotókat stb., nagyon szép volt minden - túlságosan is. Leírta az Úr, hogy egy fúrótornyon dolgozik - eddig nincs is semmi gond, még hihető is a történet. Bizalom a fotókkal, egyéb adatokkal megalapozva (gondolták). A gyanús az lett, amikor el szerettem volna menni az autóért személyesen. Azt válaszolták, hogy egy német kikötőben van a kocsi az e-Bay telephelyén (nem hallottam még ilyenről, de hát az nem jelenti azt, hogy nem létezik ilyen), tehát nekik utaljam el a pénzt egy e-Bay-es számlára. A folyamat a következő: egy fuvarozó cég fogja a kocsit házhoz szállítani, amint átért az e-Baynek a pénzösszeg, 30 napig pedig nem fizetik ki az eladónak, csak ha visszaigazoltam az autó átvételét, ellenkező esetben visszakapom a pénzem - nyilván totál biztonságosnak hangzott... Mondtam, hogy elmennék érte személyesen, adja oda a kocsit a családja, természetesen itt már problémáztak, erősködtek, hogy mennyire biztonságos amit ajánlottak, garancia stb., telefonon nem lehetett velük beszélni, mert hát ugye az a fránya fúrótorony... Na és itt mondtam azt könnyes szemmel, hogy ez a szép autó sajnos egy hatalmas átverés része, aminek majdnem bedőltem. Szóval hagytam az egészet a feledés homályába merülni.