Királyválasztó

2005.11.02. 18:24

Még csak most volt, hogy minden motoros rimánkodva várta az áprilist, hogy kezdődjön a MotoGP, aztán hogy a szokásos esztergomi enduróval az itthoni off-road szezon is. És máris túl vagyunk az idei záróversenyen, a királyválasztón is. Szóval, szépen elrohant a 2005-ös szezon.

Az immár második királyválasztón az idő a versenyzők oldalára állt. Bár a nap sütött, nem szárította fel a felszínt, és nem volt szél sem, ami port kavart volna. A pályát két napig gyúrták a szervezők, és ezúttal a szokásos nyomvonalat és krosszpályát egy kis erdős résszel egészítették ki. A túrás sem volt olcsó, de sokak szerint igazán jól sikerült. A napos idő is szerepet játszhatott abban, hogy ekkora nézősereg látogatott ki a pályára.

Az Ifi-futamra kilenc kis versenyző jött el. Elsőként, 10 órakor ők rajtoltak el. Számukra egy rövidített pályarészt jelöltek ki, melyben a krosszpályához kisebb vadregényes, erdős részt is csatoltak. Az év közben zajlott kupasorozaton is részt vettek közülük néhányan, így el tudom mondani róluk, hogy Hugyecz Erik és Sziklavári István nyugodt szívvel szét tudja verni a felnőtt mezőny nagy részét. Most is gyönyörű ugrásokkal és komoly menésekkel kápráztatták el a nézőket. Hugyecz Erik mögött Sziklavári István és Egri István lett még dobogós.

A kicsik után jöttek a nagyok, szám szerint 112-en. Évről évre hasonló számban jelennek meg a versenyzők a királyválasztón, az ifikkel együtt százhuszonvalamennyien. És mivel a királyválasztó pont azt hivatott bizonyítani, hogy a krosszosok, vagy az endurósok-e a jobbak, az endurós és az endurókrosszos élmezőny is megjelent. Varga Ákos (Alma) is indult Németh Peti is itt volt, bár csak nézőként a sérülése miatt. Harmadik Dakarosunk, Hermann Henrik (a MAMS elnöke) most is elindult a nemes viadalon, mint mindig. A többi menő neve megjelenik az eredményekben, őket most kihagynám. Azonban a krosszos menők most sem indultak el a királyválasztón. Lehet, hogy nekik ez nem verseny? A méltán híres versenynek az ilyen prominens motorosok is emelnék a rangját.

A felvezető kör után délben indult a kétórás futam. A rajt egyenese egy erősödő lejtésű domboldalban lefelé indult, majd egy mandíner nélküli, kifelé dőlő balosba értek a versenyzők. Ijesztő volt, de mindenki vigyázott magára, ezért nem volt itt semmi esés. A pálya vonalvezetése teljes mértékben kihasználta a terület kiváló adottságait, így volt benne kifelé dőlő kanyar mandínerrel, vagy anélkül, kanyarral induló meredek emelkedők, nagy lejtők, nagy ívű, gyors kanyarok, eldobók sík terepen, lejtőkön, nagy asztalok, erdő, csalitos, füves rész, szóval minden, ami a terepmotorosok ingere. Egy kör nyolc kilométer volt. A legjobb köridőt Rauscher Roland jegyezte 7'43"-mal. Ő 16 kört teljesített 2 óra 6 perc alatt, de az átlag is megtett 14 kört. Volt, aki kiállt tankolni, pihenni féltávnál, de sokan egyben teljesítették a két órát.

És az eredmények:

Az Old Boy-ok (40 év fölöttiek) 14-en jöttek össze, csupa nagy nevek. Ezt a kategóriát Szekeres Sanyi nyerte meg Nádor Pisti és Csákvári Ferenc előtt.

Harmad osztály. A legnépesebb mezőny itt jött össze, szám szerint 53-an. A kiélezett versenyben Jobb László nyert Pálinkás Viktor és Vajzer Rudolf előtt.

Másod osztály négyütemben 17 induló volt. Itt Halász Miklós győzött Banga Iován és Bellovicz Balázs előtt.

Másod osztály 125 cm 3-ben Moór Attila, Solymosi György, Makra Gábor volt a sorrend.

Másod osztály 250 cm 3-ben a befutó: Tóth Barnabás, Vid Ferenc, Urbanics Sándor.

Az első osztályt Rauscher Roland nyerte Langer József és Fodor Gábor előtt.

Idén a DOMBOK KIRÁLYA - már nem először - Rauscher Roland lett, akit a verseny létrehozója, Lantos Józsi meg is koronázott, mint ahogy ez évről-évre szokás a királyválasztón.

A nézők számát illetően a szervezők maximálisan elégedettek lehetnek, ugyanis rengetegen látogattak ki a helyszínre, és lepték el a pálya látványosságot ígérő helyeit. A helyszínen sátrakkal képviselték magukat a kereskedők. A kitűnő gulyást és a debrecenit az óbudai HULLÁM VENDÉGLŐ jegyezte. Az esemény igen jól sikerült, gratulálunk a szervezőknek és minden részvevőnek!