Meglepő évadnyitó

2006.03.30. 14:09

A múlt héten elkezdődött a MotoGP 2006-os évadja, és ez meghozta a tavaszt is. Az évadnyitók előtt mindig elhangzik, hogy most aztán minden eddiginél izgalmasabb lesz a küzdelem. Az idei évre sem mondhatunk mást, mivel a versenygépek közötti különbségek a téli tesztek során mindinkább kiegyenlítődtek, és a pilóták - szokás szerint - mindenféle félelemérzet nélkül vetették magukat a kanyarokba a Spanyol Nagydíj évadnyitó futamán, Jerezben.

Az előzetes tesztek beszámolói alapján csak reménykedhettünk, hogy Talmácsi Gábor kicsit késve megkezdett teszt időszaka nem fogja hátrányosan befolyásolni az eredményeket. A GP125 kategória nagyon megerősödött az tavalyi évhez képes. Tóth Imi, másik magyar reménységünk fél gyári Apriliája szintén kicsit késve akart összeállni, de a tesztek bizakodásra adtak okot. A világbajnoki címet védő Honda több csapatnak is gyári kittes motort adott (a Talma féle Humangest Hondának is), de egyelőre nincs kivételezett támogatottjuk. Az Aprilia, elsősorban a Master MVA Aspar csapat révén rendkívül felkészült, profi gárdával állt rajthoz. Az Aprilia égisze alá tartozó kisebb csapatok, mint a Derbi és a Gilera szintén sokat fejlődtek a tél folyamán, nem beszélve a KTM-ről, ahol a cél az egyéni világbajnoki cím megszerzése.

A 250 köbcentis kategóriában szokás szerint az Aprilia és a világbajnoki címet védő Honda pilótái közt várható idén is nagy küzdelem. A Fortuna Aprilia két versenyzője, illetve a Humangest Honda szintén két lovasa szólhat bele a küzdelmek kimenetelébe, esetleg egy-egy KTM siker, illetve az MVA Aspar és a Toth csapat Apriliái, vagy a Repsol Hondája lehet ott a dobogó közelében az idei versenyeken.

A MotoGP-ben immáron második éve Valentino Rossi és a Yamaha az egyeduralkodó. Nem véletlen, hogy mindenki rájuk feni a fogát. Az idén kanári sárgára váltó csapatnak télen még jól ment a tesztelés, de a tavasz kezdetére rejtélyes hátsó kerék tapadási problémák hátráltatták Rossiékat. A világ legnagyobb motorgyártójának szemét nagyon csípi már a két évnyi sikertelenség. A Honda megfiatalított csapattal és egy egész hadseregnyi géppel illetve pilótával próbálja térdre kényszeríteni a Yamahákat. Segítségükre lehet Kenny Roberts a saját fejlesztésű géppel, amelyben idén Honda blokk dohog, és saját fiát alkalmazta pilótaként.

A Ducati nem régóta nyomul teljes erővel a MotoGP-ben, de a superbike világbajnokságban hozzászokott a sikerekhez, és ezt szeretné idén megismételni ebben a sorozatban is. Ehhez van egy jó motorjuk, remek csapatuk és két jó versenyzőjük. A tél folyamán a Kawasaki nem egyszer lepte meg eredményeivel a három nagyobb gyártónak számító Honda-Yamaha-Ducati hármast. Ha ezt a munkát sikerül átvinniük a versenyszezonra, szép eredményeket érhetnek el idén. A Suzukinak nem sok babér termett a MotoGP négyütemű korszakában mindeddig. A tesztek során sem jeleskedtek, bár az amerikai John Hopkins még okozhat meglepetést.

GP125

Edzések
Lukas Pesek (Derbi) igazolta remek formáját, amit a téli teszteken mutatott. Az első időmérő edzésen a leggyorsabb pilóta volt a 125-ös mezőnyben. Az első rajtsorba még Julian Simon (KTM), Alvaro Bautista (Aprilia) és Tomoyoshi Koyama (Malaguti) állhatott volna még fel, ha itt értek volna véget az edzések. Talmácsi Gábor a 7. lett, és ez a legjobb hondás posztot jelentette számára. A szombati edzésen az Master MVA Aspar csapat pilótája, Mattia Pasini szerezte meg az idénynyitó futam első rajtkockáját. Bautista, Pesek és Simon alkotta az első sor maradék részét. Talma bár javított az idején, azonban maradt a 7. helyen. Tóth Imi sajnos nem tudott már tovább javítani pénteki időeredményén, és betegségével küszködve a 29. helyen kvalifikálta magát.

Verseny
A rajtot Pesek kapta el remekül, őt Simon, Mika Kallio és Bautista követte, szerencsére Talma is ott hajrázott az 5. helyen. A második körtől kezdve Talmát folyamatosan előzték le a roppant gyors Aspar Apriliák, először Gadea, majd kicsit később Faubel is. Az élen egy 8-as élboly haladt, melynek legvégére került Talma miután Pasini is elment mellette. Tóth Imi a verseny elején a 25-27. hely körül mozgott. A 6. körre a Bautista Simon Pesek hármas elhúzott a nyolcas bolytól, amelynek maradványa 2-3 másodperccel lemaradva követte őket, legvégén Talmával. A 10. körre már csak Bautista és Pesek harcoltak az élen az első helyért, Simon is leszakadt tőlük.

Pesek új körrekordot futott, de ez nem akadályozta meg Bautistát, hogy folyamatosan leszakítsa őt. Érdekes, hogy a tavalyi világbajnok Lüthi kiállt a versenyből a 16. hely környékéről. A 15. körre az első és a második hely sorsa eldőlt Bautista és Pesek közt. A harmadik helyért Pasini, Simon, Kallio, Faubel és Gadea harcolt egymással, Talma ekkorra már lemaradt ettől a csoporttól és magányosan körözött a 8. helyen. Az utolsó körben Kallio még bepróbálkozott párszor Pasininek, de esélytelen volt, így az olaszé lett a dobogó harmadik foka, a győztes Bautista lett és a meglepetés második Pesek. Talma simán szerezte meg a 8. helyet - legjobb Hondásként, bár a váltóelektronikája és az egészsége romokban hevert. Csakúgy, mint Tóth Iminek, aki betegen, kiugrott vállal versenyezve a 26. helyen ért célba.

125 köbcentis futam végeredménye:

1. Alvaro Bautista Aprilia
2. Lukas Pesek Derbi
3. Mattia Pasini Aprilia
4. Mika Kallio KTM
5. Julian Simon KTM
6. Hector Faubel Aprilia
7. Sergio Gadea Aprilia
8. Talmácsi Gábor Honda
9. Joan Olive Aprilia
10. Pablo Nieto Aprilia

GP250

Edzések
A negyedlitereseknél a téli teszteket az Aprilia és a Honda viadala jellemezte. Várhatóan ez a csata folytatódik az év során a két gyár versenyzői között. Az edzéseken a Fortuna Apriliásoknak ment jobban a dolog: az első időmérőn Hector Barbera és Jorge Lorenzo voltak a legjobbak. Shuhei Aoyama, a Repsol Honda jelenleg jobbik versenyzője a harmadik, míg az MVA Aspar csapat egyetlen Apriliás pilótája, Alex de Angelis a 4. rajtkockát tudhatta magáénak az első napon. Lorenzo a második napon szenzációs idővel szerezte meg az év első pole pozícióját, Takahashi feljött a második helyre, majd Barbera és S. Aoyama zárta az első sort. A Toth csapat olasz versenyzője, Roberto Locatelli a 10. helyről rajtolhatott félgyári Apriliájával.

Verseny A rajtot a hondás Takahashi, - Talma csapattársa - kapta el remekül, Lorenzo csak másodikként jött el. Mögöttük Barbera, Dovizioso, a két Aoyama testvér nyomult a minél jobb pozíciókért. Az egyik Aoyama (Shuhei) azonban már a második körben elszállt és motorja egyenesen tovább haladva csapódott a sóderágyba. A verseny első harmadában a két Fortuna Aprilia, Lorenzo és Barbera vezette az élbolyt. Tőlük alig lemaradva Alex de Angelis (Aspar Aprilia) és a két Humangest Honda következett Dovizioso és Takahashi személyében. Az 5 fős boly eléggé heves vérmérsékletű spanyolokból és olaszokból állt, így nem csoda hogy jócskán osztották egymást.

A táv felétől kezdve Lorenzo és de Angelis elhúztak a mezőnytől, és ketten küzdöttek egymással az első helyért. A küzdelem nem volt heves, hiszen Lorenzo tovább fokozva a tempót leszakította vetélytársát, és nagy főlénnyel nyerte a futamot. Takahashi a végén iszonyatosan begyorsult, jóval jobb köröket ment, mint a többiek az élen. Megelőzte Barberát és Doviziosot is az utolsó körben, de kisodródott, csakúgy mint Barbera, így a nevető harmadik Dovizioso ért célba a harmadik helyen. Locatelli a 7. helyen hozta be a Toth csapat Apriliáját.

250 köbcentis futam végeredménye:

1. Jorge Lorenzo Aprilia
2. Alex de Angelis Aprilia
3. Andrea Dovizioso Honda
4. Yuki Takahashi Honda
5. Hector Barbera Aprilia
6. Hiroshi Aoyama KTM
7. Roberto Locatelli Aprilia
8. Martin Cardenas Honda
9. Sylvian Guintoli Aprilia
10. Arnaud Vincent Honda

MotoGP

Edzések
A MotoGP-ben jó ideje az első három edzés szabadedzésnek minősül, tehát mérik a pilóták köridejét, de ez semmiben sem dönt a rajtfelálláskor. A szabadedzéseket Loris Capirossi ott kezdte, ahol a hivatalos teszteken abbahagyta a Ducatival, azaz az élen. Péntek reggeli legjobbja után délután is a második leggyorsabb tudott lenni, csak Valentino Rossi volt képes megelőzni őt. A szombat reggeli edzésre Rossi nagyon visszaesett (10. lett csak) és Marco Melandri vette át a vezetést az időtabellán. A mindent eldöntő délutáni időmérőn aztán a Ducatik esélyt sem hagyva másnak megszerezték az első két rajtkockát Capiross és Gibernau sorrendben. Nagy meglepetésre a kawasakis Shinya Nakano lett a harmadik, míg utána két Repsol Honda versenyző, Nicky Hayden és Dani Pedrosa következett. A két Fortuna Honda pilóta, Toni Elias és Marco Melandri a 6-7. helyekre kvalifikálta magát. Rossi igencsak hátul, mindössze a 9. helyen várta a startot.

Verseny
Remek, versenyzésre való, bár kissé szeles időben várhatták a királykategória ászai a rajtot vasárnap délután. A startot a Ducatik kapták el jól, Capirossi és Gibernau megtartotta a vezetést. Rossi jól rajtolt, egészen az 5. helyre lőtte be magát, azonban az első kanyarban Elias kilökte a hátsó kerekét és ezért a világbajnok a sóderágyba csúszott ki. Összeszedte ugyan a Yamahát és a mezőny után eredt, de a sérült géppel esélye nem sok maradt. Az élen Capirex vágtatott, mögötte Gibernau-t Hayden szorongatta. Sőt neki is ment motorjának, amely következtében Gibernau kiállni kényszerült a 3. körben.

Ki nyeri a 2006-os MotoGP-t?

 • 60
  Rossi
 • 15
  Capirossi
 • 4
  Pedrosa
 • 3
  Hayden
 • 2
  Gibernau

Pedrosa eléggé beragadt a startnál, de hamar áthámozta magát a mezőnyön, és egy hajmeresztő manőverrel csapattársát Haydent is megelőzte, és folyamatosan gyorsítva megpróbálta utolérni a verseny elején kissé meglógott Capirossit. A 17. körre Pedrosa utolérte az élen Capirossit, és az addig láthatóan gyorsabb spanyol be is próbálkozott egy bebújással, ám Capirossi jól zárta az ívet. Pedrosa néhány körön át árnyékként követte az olaszt, de megelőzni nem tudta már. Capirex a 24. körtől fogva megindult és folyamatosan elhúzott fiatal kihívójától, majd magabiztos előnnyel nyerte az első idei MotoGP futamot. Pedrosát sem zavarta senki a második helyén, amely első MotoGP futamán igen derék eredménynek mondható. Hayden nagy csatában szerezte meg a harmadik helyet a végére nagyon feljövő Elias-szal szemben. Elias a versenyt követően elnézést kért Rossitól a bodicsek miatt, a világbajnok pedig nagyvonalúan csak annyit mondott, hogy egy versenyen ilyen mindig előfordulhat.

MotoGP futam végeredménye:

1. Loris Capirossi Ducati
2. Dani Pedrosa Honda
3. Nicky Hayden Honda
4. Toni Elias Honda
5. Marco Melandri Honda
6. Casey Stoner Honda
7. Shinya Nakano Kawasaki
8. Kenny Roberts KRV211
9. John Hopkins Suzuki
10. Makoto Tamada Honda