Felállt a végső sorrend

2006.11.23. 14:11

A napocska szereti a supermotót! Legalábbis ez derülhetett ki a supermoto országos bajnokság záró fordulójából, mert a késői dátumhoz képest teli arccal sütött a nyirádi rallycross pályára, és nagyon kellemes időjárást varázsolt a versenyzők és a nézők nagy-nagy örömére. Csak azért esett picit az eső vasárnap reggel, hogy biztosan lássuk, nem fagy.

A korai sötétedés miatt a megszokott egynapos programot kétnapos eseményre bontotta szét a rendezőség, így teljesen VB-sen zajlott a VII. forduló. A szombati szabadedzések, majd a rajtfelállást meghatározó mért edzések után vasárnap a Warm Up-ot követően rögtön a futamok jöttek. A szinteltolásos pálya idén már háromszor is szerepelt a szakág naptárában - két OB és egy EB -, de a murvás off-road még mindig okoz meglepetéseket az indulóknak. Ezért érthető, hogy ellentétes érzelmeket váltott ki belőlük.

A Prestige és Open kategória összevontan indított, de külön-külön értékelésű mezőnyét unatkozó külföldiek töltötték fel. Közülük Openben a motokrosszból jól ismert Radek Bohuslav (SK, Husaberg) nyert, míg állandó román vendégünk, Gagyi Péter Tóth Ádámnak és Kökényesi Györgynek okozott gondokat a Prestige kategóriában. Gagyi Péter az EB második Vorlicek alól frissen kivett Suzukival indult.

Az Openesek közül Adorján Zoli (Kawasaki) állt ki eredményesen a szlovákok ellen. A Prestige dobogó viszont besárgult, mert egy sima első majd egy elcsúszásoktól és harcosan visszahozott lemaradásoktól kalandos második futam után Kökényesi György (Yamaha) mellé a két suzukis, Tóth Ádám és Gagyi Péter állhatott fel.

Az utánpótlás osztályok futamain Hényel Ágoston (Yamaha) és Varga Oszkár (KTM) a több forduló óta húzódó vitájuknak igyekeztek véget vetni, amibe a bajnokságot egyébként megnyerő Bohács Róbert (KTM) a szintén több forduló óta zajló saját motorjával való nézeteltérése miatt, valamint a bukásoktól nem nagyon tudott beleszólni. Hényel és Varga után az összetett harmadik Kakuszi Róbert (Husaberg) lett.

Az UP85 és UP125 géposztály legjobbjai Ónódi Benjámin (Yamaha) és Kecskeméti Márk (KTM) voltak.

A hétvége legnagyobb izgalommal várt eseménye ezúttal talán a superquad versenyek voltak. Eleinte ugyan úgy tűnt, hogy a pályán kívül kívánják megoldani az SQ2 bajnoki cím sorsát, idővel mégis sikerült lecsillapítani a kedélyeket, és a megfelelő mederbe terelni a harcot. Linninger Patrick (Polaris) egy pillanatig sem hagyta nyugodtan a babérjain ülni a 10 pontos előnnyel büszkélkedő bajnok-jelöltet, a hondás Kovács Krisztiánt.

A sportszerűség teljes fenntartása mellett fantasztikusan kiélezett párharcnak lehettünk tanúi mindkét futamban. A pole pozícióból rajtoló Kikit idővel sikerült Patricknak mindkétszer megelőznie, az így szerzett elsőségével pedig 6 pontot faragott a bajnoki hátrányából, de Kikinek ezúttal a második hely is a végső győzelmet jelentette. A forduló harmadik helyezettje a nagy visszatérő Papp Tamás (Suzuki) lett.

A ponttábla tanúsága szerint tehát a következőképpen zárult a 2006-os supermoto országos-bajnokság:
Prestige:
I. Kiskökény (Yamaha)
II. Tóth Ádám (Suzuki)
III. Benner Zsolt (KTM)

Open:
I. Sinka Tibor (KTM)
II. Lánczi Sándor (Yamaha)
III. Koczka Tamás (KTM)

UP85:
I. Ónódi Benjámin (Yamaha)
II. Varga Márk (KTM)
III. Bencsik Dániel (Yamaha)

UP125-250:
I. Holdonner Norbert (KTM)
II. Kotsis Pál (Yamaha)
III. Kecskeméti Márk (KTM)

UP Open:
I. Bohács Róbert (KTM)
II. Kakuszi Róbert (Husaberg)
III. Rúzsa Zsolt (KTM)

SQ1:
I. Bedő Tamás (Honda)
II. Kunkli Tivadar (Banshee)
III. Somfai Mátyás (BM)

SQ2:
I. Kovács Krisztián (Honda)
II. Linninger Patrick (Polaris)
III. Kovács Richárd (Suzuki)

KTM Junior Kupa:
I. Holdonner Norbert
II. Kovács Zsolt
III. Horváth László