no

A hazai pálya előnye

2007.07.08. 06:03

Több mint egy hónapos kihagyás után folytatódott július 1-jén Szegeden a Supermoto országos-bajnokság, rögtön egy Alpok-Adria fordulóval is kiegészítve. A korábbi évekből megismert Hangár Expo épületkerülgetős pályáján a legnagyobb változást az időjárás hozta: szakadó eső helyett – talán túlzottan is – kánikulába hajló verőfényes napsütés üdvözölte a jelenlévőket.

Az off-road szakasz kiépítésén látszott, hogy egy motokrossz felé húzó szakember keze van a dologban (név nélkül… Tóth Ádám), mert minden, 30 méternél hosszabb egyenesen volt egy ugrató, kanyar pedig csak élesen, akár rögtön a szökkenő után. Szóval nagyon jóban kellett legyen a tereppel az a versenyző, aki gyorsan akarta teljesíteni a 400 méter hosszú pályát, vagy kapkodhatta magát az ellenfelek nyomában a házfal menti aszfalton.

A krosszos rutin a Superquadok között is előnyt jelentett. Egyebek mellett valószínűleg ezért sikerült Farkas Tamásnak (Demon Team, BM) mindkét futamban toronymagasan győzni. Eleinte akadtak trónkövetelők Somfai Mátyás (MQSZ, BM) és Kovács Krisztán (MQSZ, Honda) személyében, de egyikük sem tudta tartani Farival a tempót, és kisebb-nagyobb hibázások miatt szétszakadozott a mezőny.

Somfai az első futamban pályalevágásért 20 mp időbüntetést kapott, Kiki pedig a második futamban egy akár tökéletesnek is mondható rajtot követően kicsúszott, elhagyta a gázmarkolatát, és megfelelő fogás híján már nem tudta behozni a lemaradását. Összetettben végül a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Bedő Tamás (Real Motorcentrum SE, KTM) lett a második, Somfai Matyi a harmadik.

Az Utánpótlás mezőny versenyein a párharcok ellenére kétszer ugyanaz a befutási sorrend született, azzal az apró különbséggel, hogy a második menetben mindenki nagyot javított a köridején. Az abszolút első UP Open kategóriás Kecskeméti Márk (Motomax MSC, KTM) mögött a 85 cm 3-es KTM-met űző Ónódi Benjámin következett, majd egy másik UP Openes, Kovács Zsolt (Vega MSC, KTM), nyomában a szintén 85 cm 3-essel induló Varga Márkkal (Blue Scorpions, KTM).

A profi supermotósok összecsapásain szintén nem a hármas befutó névsorát volt nehéz eldönteni, hanem inkább a mezőny közepén akadtak kavarodások. Az Aprilia Racing Team tagja, Kökényesi György a jellegzetes hangú kéthengeres motorjával az off-roadon agresszíven átdübörögve, az aszfaltos részen harmonikusan végigzúgva teljesítette a távokat – dupla rajt-cél győzelemmel. A pálya kialakításában résztvevő Tóth Ádám (Gold Supermoto SC, KTM) a futamok elején még lépést tudott tartani Kiskökénnyel, de az idő nem neki dolgozott. Viszont a runner-up pozícióját még a második rajtra jobban összerázódó mezőnyben sem veszélyeztette senki.

Ellenben a hetedik helyről rajtoló román kollégának, Gagyi Péternek (FRM, Suzuki) mindkétszer harcolnia kellett a harmadik helyért. Ebben főleg a mért edzésen harmadik legjobb időt futó Lánczi Sándor (Promoto Husaberg Team, Husaberg) akadályozta volna, ha nem ügyetlenkedi el a dolgokat az első futamban, így aztán csak másodjára képezte tartósan Gagyi megoldandó problémáját.

A hétvége meglepetésszereplője az Open géposztályban induló szegedi-menő, Varga Oszkár (Gold Supermoto SC, KTM) volt. Varga alapos testi-lelki felkészülés után, hazai pályán, eddigi eredményeit messze túlszárnyalva még a Prestige-versenyzők nagy részét is megszégyenítő időket produkált – megnyerve ezzel az Open kategória versenyét, de a Prestige-Open összevont értékelésben is az első öt között végzett. Mellé Hényel Ágoston (Yamaha Fehér Team, Yamaha) és Holdonner Norbert (Motomax MSC, KTM) állhatott föl a dobogóra.

A Supermoto országos-bajnokság ősszel jön újra lendületbe. Gyors egymásutánban következik akkor szeptember 9-én a hatodik OB forduló Kecskeméten, és szeptember 22-23-án az OB-val összefűzött Supermoto Európa-kupa Máriapócson. Ám addig sem marad eseménytelenül a nyár: a szakág Short Track Quad bajnokságának három eseménye, és augusztus 19-én Gyulán a salakmotor-pályán egy különleges éjszakai (motoros-quados-autós) Supermoto-verseny tölti ki a hétvégéket.