Rossi, Rossi – harsogta a tömeg

2015.06.01. 21:01

Drámai futam, kavicsban térde boruló világbajnok, dolca vita, és Lorenzo az úthenger. Rossi meg jól teszi, ha félni kezd, előnye már csak hat pont. Ez volt Mugello.

Kétségtelen, Valentino Rossi és a Ducati eladták Mugellót, ennyi embert talán még soha nem fogadott a toszkán pálya. Gyanítom, ahhoz sem fér kétség, hogy a főszereplők mindent megtettek annak érdekében, hogy a helyszínen megjelenő százezer ember végül ne proseccóba fojtsa bánatát.

A szombati időmérő után viszont csak a Ducati imádók lehettek jókedvűek, mert az olaszok bajnoka az egyedi sisakfényezés ellenére is csak a nyolcadik helyről kezdhette a versenyt. Csapattársa Jorge Lorenzo betartotta ígéretét, átmentette a jó formát, így második helyről rajtolhatott kedvenc pályáinak egyikén.

Marquez teljes összeomlása mellett sem mehetünk el szó nélkül, a spanyol csak a tizenötödik helyről rajtolhatott, többször bukott, és már többen aggódnak miatta, mint egykoron Esmeralda szeme világáért.

A Ducatik hozták a papírformát, de a sorrend megfordult, így kiugrott válla ellenére Andrea Iannone indulhatott az első helyről, míg Dovizioso a harmadikról.

A versenyen viszont minden megváltozott, így akik szombaton eltemették Marquezt, kávéjukat kifröcskölve felálltak a kanapéról és otthagyták a televíziót, mert a spanyol akkor rajtolt, hogy azt leírni is képtelenség. Rögtön a negyedik helyre zárkózott fel, a harmadik körben pedig már a második helyen haladt az újfent zseniálisan motorozó, és meglepetést különösebben nem okozó Lorenzo mögött, bár ezzel egyetemlegesen az is kiderült, a Ducatik lerázhatatlanok. Hol Iannone, hol Dovizioso támadta, de mondhatjuk azt, bár a győzelemre nem volt esélye, mégis hősiesen helyt állt. Egészen a verseny végéig, amikor öt körrel a leintés előtt váratlanul bukott. A kicsúszás valós okai talán soha nem derülnek ki, Marquez az első gumikra panaszkodott, de sokan mégis inkább mentális romokat látnak a pillanatnyi hibák mögött, hiszen manapság olyan dolgok történnek a spanyollal, ami tavaly elképzelhetetlen lett volna.

Ha FBI ügynök lennék, egészen biztosan titkos házkutatást tartanék néhány tavulliai otthonban, és közeli családi házakban.

Az olasz csoda Doviziosóhoz sem volt kegyes, még dobogóesélyesként motorozott, amikor fel kellett adnia a futamot egy sérült lánckerék miatt. Így csapattársa, Iannone ölébe hullott az olasz közönség kielégítésének felelőssége. Sérült válla ellenére csillagos ötösre vizsgázott, mindenki nagy meglepetésére másodikként ért célba, és egy fenomenális véghajrában sikerült maga mögött tartania Valentino Rossit.

Igen, nem tévedés, Rossi dobogós lett. Hívhatjuk csodának, vagy aminek akarjuk, de eszméletlen szerencsével megérkezett a harmadik helyre. Tulajdonképpen abban sem tévednek, ha némi iróniát éreznek a szavak mögött. És valóban, így van. Valentino Rossi a rajt után további pozíciókat veszített, csak a tizenegyedik helyről kezdhette meg a felzárkózást. Nem szeretnék túlozni, de egyszemélyes ámokfutást láthattunk tőle, noha nem veszélyeztetett senkit, és irgalmatlan nagyot motorozott, mégis bosszantó, hogy egy kicsivel jobb rajtpozícióból nagy eséllyel megnyerhette volna a futamot. Rossi esetében is megfigyelhető egy amolyan „Raikkönen-effektus", mely szerint képtelen jó eredményt produkálni az edzésen. Így a versenyen háromszor akkora teljesítményt kell nyújtania, hogy dobogóra álljon, ami eddig szerencsésen sikerült is, az egyetlen bökkenő azonban az, már nem nekem, hanem neki, hogy csapattársa Lorenzo nemcsak a versenyen, hanem az edzésen is csodálatos teljesítményt nyújt, így nem azzal tölti idejét az első tizenöt körben, hogy óriási csatákat vív a középmezőny dacos harcosaival.

Nem kedvelem a statisztikát, de megfigyelhető, hogy Rossi a verseny során szinte végig a második leggyorsabb köröket teljesítette Lorenzo mögött, bár Iannone véghajrája rendkívül meggyőző volt.

Gyanítom, a Lorenzót leírók ugyancsak felhagytak a MotoGP nézéssel, hiszen a mallorcai úgy elkapta a fonalat, hogy talán 2013-ban motorozott utoljára ilyen formában, elképesztő és zseniális. Az utolsó három futamot zsinórban megnyerte, és aki kicsit is ismeri Lorenzo habitusát, pontosan tudja, az ellenfelek semmi jóra nem számíthatnak, főleg úgy, hogy a következő futam Barcelónában lesz.

Talán nem kapcsolódik szorosan a témához, de rendkívüli módon sajnálom Cal Crutchlow bukását. Az angol ismét a verseny végén esett, ezúttal két körrel a kockás zászló előtt, az ötödik helyről, és Marquez-hez hasonlóan ő is az első gumikra panaszkodott. Titokzatos, és elgondolkodtató, mert vagy mindkét versenyző koncentrációvesztésben küzd, vagy ekkora problémák vannak sorozatosan a Hondák elejével, főleg akkor, amikor a határt feszegetik velük. Bizonyára két táborra oszlik a tudósok véleménye, és mint az esetek többségében, talán itt is, valahol a kettő között lehet az igazság.

Viszont amíg Cal Crutchlow ilyen, és ehhez hasonló dolgokat parádézik a pályán, mint a lenti videóban, addig iránta való rajongásom még a legcsekélyebb mértékben sem csökken.

Little bit of love from the husband....... **️ @calcrutchlow

A video posted by Lucy Crutchlow (@lucycrutchlow) on

A videót Crutchlow felesége Lucy posztolta, és semmivel sem több, mint aminek látszik. A szerető férj érkezik motoron Jerez egyik kanyarjában, amikor messziről kiszúrja feleségét, magasról lekakálja a gyors kört, fékez, kigurul, puszit dob, majd folytatja a munkát. Hiszem, hogy az ilyen pillanatok miatt érdemes leülni MotoGP-t nézni, mert hiába tárgyalnak luxuskamionokban Euró milliókról, amikor a motoron hétköznapinak ugyan nem nevezhető, mégis hétköznapi érzésekkel bíró fickók ülnek, akikbe szorult még némi emberi viselkedés.

MotoGP Mugello 2015
Végeredmény
1. Jorge Lorenzo SPA Movistar Yamaha MotoGP
2. Andrea Iannone ITA Ducati Team
3. Valentino Rossi ITA Movistar Yamaha MotoGP
4. Dani Pedrosa SPA Repsol Honda Team
5. Bradley Smith GBR Monster Yamaha Tech3
6. Pol Espargaro SPA Monster Yamaha Tech3
7. Maverick Vinales SPA Team Suzuki Ecstar
8. Michele Pirro ITA Ducati Team