Rossi necces manővere sokakat kiborított

2015.07.10. 14:11

Az asseni fordulót még sokáig emlegetni fogjuk, ugyanis Rossi egy olyan megoldással húzta be a győzelmet, amivel még néhány rajongóját is sikerült kiakasztania.

Hogy mi történt a MotoGP asseni fordulóján, ma már történelem. Rossi és Marquez szenzációs párbaját, és sokat vitatott előzését csak a motorsportot leszarók és a kő alatt élők nem látták.

Tény, Valentino Rossi nem bonyolította túl a dolgot, és legendás, 2008-ban bemutatott Laguna Seca-i előzése mellett már ez a mozzanat is a „ Rossi életmű ” első oldalairól kacsintgat ránk.

  

Aki mégsem látta, annak röviden összefoglalva a következő történt. Az olasz vezetett az utolsó körben, de a célegyenes előtti sikánban Márquez vitatható/nem vitatható (tetszés szerint aláhúzandó) módon beszúrta mellé motorját, és Rossi legfeljebb úgy kerülhette volna el az ütközést, ha állóra fékez, és tankot csapkodva begurul másodiknak.

De Rossi nem az a fékezős típus, Márquez előzési kísérlete alatt végig ő volt előrébb, így nemes egyszerűséggel, elkerülve a nagyobb incidenst, átvágott a sóderágyon és megnyerte az asseni versenyt.

Marquez ezúttal már nem fogta vissza magát, és úgy tűnik, a kilencszeres világbajnok végleg magára haragította az ifjú titánt, aki végig azt hajtogatta, hogy véleménye szerint Rossi szabálytalan volt, mert levágta a kanyart.

A versenybírák végül nem állapítottak meg semmi különöset, szokásos versenyszituációként értékelték az esetet.

A hisztéria Marquez esetében különösen furcsa, hiszen ha Rossi Laguna Seca-i kanyarlevágós esetével példázódunk, ő pedig a tiszta versenyzés élharcosa, vajon mi a fészkes fenének nem nyugodott tavaly addig, míg verseny közben le nem másolta a yamahás mozzanatát, és előzött ő is a kanyart levágva?! Bár ez esetben azzal védekezett, hogy az nem az utolsó kanyarban történt, és nem a győzelemért folyt a harc.

Marquez duzzogása egészen odáig fajult, hogy a futam végén kijelentette: a verseny morális győztese ő, mert nem követett el szabálytalanságot.

Természetesen nem tudjuk, mi történt volna ha… azt viszont mindenki láthatta, hogy Márquez irgalmatlan tempóval érkezett a kanyarkombinációhoz, a motor mindkét kereke csúszott, és míg Rossi tábora azt állítja, hogy pont az olaszon elvégzett mandinernek köszönhette azt, hogy egyáltalán képes volt befordulni, Márquez támogatói azt rebesgetik, hogy az ütközést Valentino Rossi okozta szándékosan, mert erre hivatkozva úszhatta meg kizárólag a büntetést.

A versenyt követő sajtótájékoztatón végül Márquez kifejtette: legfőképpen azért ideges, mert pontosan eltervezte az utolsó kanyarkombinációt, begyakorolta, miként fűzheti át magát azon a leghatékonyabban, de ekkora arcátlanságra azonban nem számított.

A kijelentés valószínűleg igencsak megsértette a MotoGP legendás újságírójának, Michael Scottnak a fülét, mert kisvártatva megkérdezte Márqueztől, hogy profi motorversenyzőként milyen módszerrel volt képes prognosztizálni azt, mi fog történni a szombati verseny utolsó körében? A válasz persze elmaradt.

Tény, Valentino Rossit elég sokan támadták amiatt, hogy az időmérőkön eddig rendre alulmaradt, és a mezőny hátuljából indulva nem sok esélye maradt futamokat nyerni.

Úgy tűnik, az olasz megfogadta a kritikusok tanácsát. A Holland Nagydíjon pole pozícióból rajtolt, ennek megfelelően végig uralta a futamot, Marquez erejével azonban valószínűleg nem számolt, így kétségtelen, hogy ezt a győzelmet talán még a megszokottnál is jobban a magáénak akarta.

És mikor mindenki azt hitte, hogy a kedélyek lassan lecsillapodnak, érkezett az ember, akitől tán a legkevésbé várták a támadást a Rossi-hívők: Costa doktor.

A legendás orvos, ugyan visszavonult, de minden futamról publikál saját Facebook oldalán. Rossival és annak családjával mindig is jó kapcsolatot ápolt, de véleményét ezúttal sem rejtette véka alá, amikor Rossi a Sky televíziónak adott interjújában nagyjából azt találta mondani: „Egyszer csak ott termett Márquez, nem tudtam mihez kezdjek, és úgy éreztem, az lenne a legjobb, ha eltűnnék, mint egy Playstation játékban.” Costa ezen annyira kiborult, hogy irodalmi magasságokban hosszú elemzés keretein belül megállapította: ez esetben egyetért Márquez álláspontjával, a verseny morális győztese ő, és nem Rossi, ami pedig az eltűnést és a Playstation hasonlatot illeti, könyörögve kéri Rossit, hogy soha többé ne használja a hasonlatot, mert a motorversenyzők kizárólag úgy válhatnak legendákká, hogy a döntő pillanatokban, az utolsó kanyarokban nagyon is ott vannak, nem pedig eltűnnek. Végül odaszúrta, hogy ez kizárólag azért történhetett meg, mert az Istenek szombaton szabadságon vannak, nem látták a történteket.

Rossi nyílt válasza Costa felé természetesen lemaradt, sokkal valószínűbbnek tartom, hogy felhívta orvos barátját telefonon, és megbeszélték a történteket. Főként azért, mert Costa Facebook profiljára néhány nappal később posztolta egy képet, melyen Rossi és Marquez ölelkeznek, miután a spanyol a tőle nyúlt, dugóhúzó levágással megelőzte.

Így állunk most, ez a helyzet, továbbra is az olasz vezeti a tabellát, előnyét egyről tíz pontra növelte az asseni győzelemnek köszönhetően.

A történethez hozzátartozik, hogy a futam után Rossi vasárnap Lord March meghívására Goodwoodba érkezett, ahol őrjöngő tömeg fogadta, és viccesen kifejtette: csak azért erőltette a dobogó felső fokát, mert irtó kellemetlenül érezte volna magát, ha egy ötödik hellyel érkezik a Lord kastélyába.

Azt hiszem rég vártunk annyira futamot, mint a hétvégén esedékes Német Grand Prix-t.