Rossi: undorító ez az egész, undorító!

2015.11.09. 16:53

Jorge Lorenzo 2015. MotoGP világbajnoka, miközben Marc Márquez, Valenciában bemutatott versenyzésébe annyi férfiasság szorult, mint Conchita Wurst Eurovíziós szereplésébe. Valentino Rossi gyanúja sajnos beigazolódott – magyarázkodni kár – Márquez Lorenzót segítette, ha úgy tetszik, megfosztotta Rossit tizedik világbajnoki címétől, puszta irigységből. A verseny folyamán úgy védte Lorenzo vezető pozícióját – még csapattársától – Dani Pedrosától is, hogy azt az egri nők is megirigyelték volna.

Tiszta szívvel kijelentem, ez a viselkedés nem méltó a motorversenyzés felső házába, úgy, ahogy az illetékesek bíráskodása sem volt helyénvaló, mert sajnos úgy tűnik, hogy döntésükkel alaposan beleszóltak a 2015-ös bajnokság végkimenetelébe, és elvették Valentino Rossitól annak a lehetőségét, hogy tiszta versenykörülmények között harcoljon az idei címért.

Utólag megállapíthatjuk, helytelen döntést hoztak, melynek felelősségét senki nem fogja magára vállalni, és ami a legfontosabb: a cím sorsa eldőlt, az időt visszapörgetni nem lehet.De nézzük sorrendben, mi is történt az elmúlt két hétben.

  • A maláj futamon történt incidensért megbüntették Valentino Rossit, és Valenciában a mezőny végéről rajtolhatott.
  • A két futam között, egy olasz tévéstáb szarcsomagot vitt Márquez házához a Sepangban történtekért.
  • Nakamoto Suhei, a Honda csapatfőnöke nyilatkozatot adott ki, mely szerint Márquez, az első fékkart ért hirtelen ütés következtében bukott. Véleménye szerint ez Rossi rúgásához vezethető vissza, melyet adatokkal is alátámaszt, ha azt kérik tőle. Az adatokat azóta sem hozták nyilvánosságra. A japán nyilatkozata nagy vonalakban ugyan korrekt volt, utólag mégis úgy tűnik, trollkodott egy jókorát, hiszen Rossi 44-45-ös lába amúgy sem férne az első fékkarhoz az azt védő alkatrésztől.
  • A Yamaha MotoGP angol vezére, Lin Jarvis reagált a vádakra, és kérte a rúgás szót végleg eltörölni a Honda nyilatkozatából. A nyilatkozat a tőle megszokott rideg stílusban íródott, angol bürokrata szabályok szerint, mely némileg lecsillapította a kedélyeket.
  • Az FIM és a Dorna közleményekben jelezte a versenyzőknek, hogy balhémentes futamot szeretnének.
  • Közben világsztár színészek, autóversenyzők és milliónyi rajongó jelezte, hogy Valentino Rossit szeretnék év végén világbajnokként látni. A rajongók tömegesen cserélték fényképeiket a közösségi oldalakon: „Veled vagyunk Vale” képekre. A hisztéria következtében 730 ezer ember írta alá a petíciót, melyben Rossi büntetésének eltörlését kérték, míg ugyanezen az oldalon, az ISIS által elrabolt nők és gyermekek kiszabadításáról szóló petíciót csak 222 ezren.
  • A verseny előtt egy héttel Rossi megfellebbezte az FIM döntését alausanne-i Sport Választottbíróságon, amely teljesen független minden motorsporthoz köthető szervezettől. Rossi és ügyvédjei azt szerették volna elérni, ha a bíróság felmenti büntetése alól a vizsgálat idejére, hivatkozva arra, hogy az ártatlanság vélelme őt is megilleti. Ezzel szemben a bíróság a futam előtt jelezte, hogy az ügy vizsgálatai ugyan hónapokig húzódhatnak, nem függesztik fel a rá kiszabott büntetést. Így Rossit sokkal inkább úgy kezelték, mint egy előzetes letartóztatásban levő bűnözőt.
  • Jorge Lorenzo jelezte, hogy hajlandó lenne részt venni a Választottbíróság meghallgatásán. Lorenzo kérését az ügyészek elutasították, nem hívták meg a tárgyalásra, de a spanyol által beadni kívánt dokumentumokat befogadták.
  • A Yamaha ezt nem nézte jó szemmel, kissé sportszerűtlennek tartották a spanyol viselkedését. Lorenzo egyik személyes szponzora, a milánói székhelyű Sector No Limits karórákat gyártó cég ennek hatására bejelentette, hogy az év végén megszüntetik a spanyollal a szponzorációs szerződést.

A Moto3 angol bajnoka

Barry Sheene 1977-es sikere óta először ünnepelhetett brit világbajnokot a MotoGP mezőnye. A Moto3-as kategóriában Danny Kent végül megszerezte a vb címet, melyre hetek óta vár az angol közönség. Kent koronázása már sokkal korábban végbemehetett volna, ám az angol utolsó versenyeken mutatott pocsék teljesítménye egyre inkább kétségbe ejtette honfitársait. Valenciában sem brillírozott, de szerencsére a versenyen elért kilencedik helye is elegendő volt a cím megszerzéséhez.

Lorenzo viselkedése

Minden éremnek két oldala van, mondanunk sem kell.

Az egyik, mely szerint galibát okozunk a középsuliban. Régóta bírjuk a jóseggű Katát, de ő nem hajlandó szóba állni velünk, ránk sem hederít, ezért csínytevésből műbrokit teszünk a székére. Padtársunk, retardált Peti erről semmit nem tud, csak hallomásból értesül a sztoriról, de nem rest, és bizalmas levélben puncsol az igazgatónak, annak érdekében, hogy ránk nézve terhelő vallomást tehessen az igazgatói szoba zöld bársonyszékében.

Ugye nem valami szimpatikus?

Másik esetben csendes, megbízható, szorgalmas tanulóként dolgozunk az iskolában, amolyan szürke kisegérként. Mégis a tanulóközösség perifériájára szorulva tengődünk nap, mint nap, mert a lányok álma a nagypofájú szomszéd fiú, a nagydumás, mindig vicces Elemér. Egy valakit, viszont még ő sem tud magáévá tenni. Hiszen jóseggű Kata velünk szemezik a szünetekben, és már az iskolai bálra is igent mondott. Végül mégiscsak arra ébredünk, hogy Elemér hosszas beszéddel megszédítette a lányt, és szájon csókolta mindenki előtt.

Tehát egyik Rossi szemszögéből nézve (első eset) Lorenzo egy pöcs, Lorenzo szemszögéből nézve (második eset) pedig nyerje már az a VB-t, aki a legjobban motorozott a szezonban, ez nem a Megasztár vigaszága, ahol a közönségkedvenc kap még egy esélyt.

A mindent eldöntő csata

Amely végül tisztább lett, mint egy újszülött lelke, és mind Lorenzo, mind Rossi csodálatos versenyt futott. Míg a spanyol tudta, nem taktikázhat a helyezésekkel, nyernie kell, addig csapattársa egészen a negyedik helyre birkózta fel magát az utolsóról. Rossi ismét bebizonyította, hogy a világon egyedülálló dolgokra képes. Bár az igazsághoz hozzátartozik, vetélytársai nem kívánták megnehezíteni a dolgát, senki nem bocsátkozott felesleges csatákba, melynek köszönhetően már a futam első harmadának végén, a negyedik helyen állt, de hátránya ekkor már tíz másodperc felett volt Pedrosával szemben, melyet ledolgozni nem tudott. Márquez hátvéd szerepe viszont alaposan kiborította, még akkor is, ha a futam után a garázsban, rajta kívül senki nem nevetett. Legendás sportemberhez méltóan fogadta a vereséget, úgy, hogy az egész szezon során végig vezette a bajnokságot, kivéve Csehországot, ahonnan pontegyenlőséggel távozott Lorenzóval. Az utolsó futamon elveszíteni a bajnokságot, pedig különösen nehéz dolog, főleg így, ilyen körülményekkel a háta mögött.

Egyedül az olasz televízió szemfüles operatőre csípte el a pillanatot, amikor Rossi elkapta a Dorna tulajdonosát, Carmelo Ezpeletát, és sátáni párbeszédben nagyjából ezt mondta a spanyol üzletembernek: „Látod, már csütörtökön megmondtam, hogy ez lesz, látod. Végre beláthatnád, hogy igazam lett, undorító ez az egész, undorító. Ugorj már be a lakóautómba, ha lesz pár perced.”

A négyszemközti megbeszélésről további részletek nem szivárogtak ki, azt viszont már tudjuk, hogy Rossi nem jelent meg azon az évzáró, díjátadó gálán, amelyen Ezpelata arca különösen gondterheltnek tűnt.

A hivatalos sajtótájékoztatón Rossi egyébként arról beszélt, hogy Marc Marquez ügyét magasabb szinten is szükséges lenne megvitatni, mert ha hasonló esetekben ismét őt marasztalják el, felesleges versenyeznie, nyugodtan ki is állhat, mielőtt megelőzné a spanyolt.

A bajnok

Jorge Lorenzo ötödik világbajnoki trófeáját szerezte vasárnap, a MotoGP-ben a harmadikat. A spártai életmódot folytató mallorcai a kisköbcentis sikereit követően, 2010, és 2012 után 2015-ben is elhódította a címet, mellyel egy igazán elit társaság tagjává vált. Karrierjének hajnalán a legagresszívabb versenyzők között tartották számon, többször fenyegették eltiltással veszélyes manőverei miatt, de a királykategóriában hamar megtanulta: a forrófejűség nem kifizetődő, és fájdalommal jár.

Sikerült lehiggadnia, és felért a csúcsra, melyről egészen addig azt hitték, hogy Valentino Rossi privilégiuma. 2010-ben úgy lett világbajnok, hogy az akkor szintén csapattárs Rossi lesérült, és futamokat hagyott ki. Sokan meggyanúsították, csak emiatt lett bajnok, máskülönben erre nem lett volna esélye.

Következő évben címét megvédeni nem tudta, viszont tökéletes motorozással 2012-ben visszaszerezte, az akkor másodvirágzását élő Casey Stonertől. Majd következett 2013, amikor sokak szerint Lorenzo élete formáját hozta, mégsem tudta megelőzni az év végi pontelszámolásnál az újonc Márquezt. 2014, ha úgy tetszik még gyötrelmesebbre sikerült, ötletük sem volt, miként lehetne megállítani az ifjú hondást, majd következett a jelen, és három elcseszett futam a szezon elején. Lorenzo óriási hátrányból kezdte meg a tabellán való felzárkózást, de bámulatos teljesítménye, kiegyensúlyozottsága és hét győzelme lehetővé tette számára azt, melyről talán 2010 óta álmodozik: szoros, kiegyenlített küzdelemben győzte le csapattársát, Valentino Rossit.

Bulika ezerrel

Tavullia főterén ezrek gyűltek össze, hogy óriáskivetítőn nézhessék a falu leghíresebb szülöttjének versenyét. A Valentino Rossi rajongók Európa legkülönbözőbb országaiból érkeztek, hogy alkalomadtán a helyiekkel együtt ünnepeljék Rossi újabb vb címét. Az ünneplés ugyan elmaradt, de helyszínen tartózkodó barátunk, Giada de Barba fotói alapján varázslatos élményben részesülhetett mindenki, aki ide látogatott. Kíváncsi vagyok, hogy a település plébánosa beadta-e végre kérelmét az egyház felé annak érdekében, hogy a tavulliai San Lorenzo templom végre hivatalosan is új nevet kapjon.

Az utolsó, mindent eldöntő futamra egyik legjobb barátját, Rossi néhai legnagyobb ellenfelét, Max Biaggit is magával cipelte.

Lorenzo élete nem volt fenékig tejfel, édesanyja nélkül nevelkedett, az apja szigorú elvei szerint, aki már fia gyermekkorában eldöntötte, hogy híres motorversenyzőt farag belőle. Szüleivel való kapcsolata így cseppet sem volt kiegyensúlyozott, volt idő, amikor apjával egyáltalán nem beszélt. Szerencsére a körülmények időközben rendeződtek, de sokak szerint az őt ért traumáknak is tulajdonítható a félelmetes becsvágy, és kitartás, melynek köszönhetően az utolsó futamra érkezve, hétpontos hátrányát ötpontos előnnyé varázsolta, és vált megérdemelten a 2015-ös év MotoGP világbajnokává.

Végül fogadják sok szeretettel a Soerii & Poolek, Németh Jucival kiegészült formációjának legújabb slágerét, a Lorenzót. Juci művésznő csak Lorenzo származását illetően hibázott, a többi rendben.

MotoGP Végeredmény 2015
1. Jorge Lorenzo SPA Yamaha 330 pont
2. Valentino Rossi ITA Yamaha 325 pont
3. Marc Marquez SPA Honda 242 pont
4. Dani Pedrosa SPA Honda 206 pont
5. Andrea Iannone ITA Ducati 188 pont
6. Bradley Smith GBR Yamaha 181 pont
7. Andrea Dovizioso ITA Ducati 162 pont
8. Cal Crutchlow GBR Honda 125 pont