Márquez hatodszor

MotoGP 2017: Valencia

2017.11.13. 16:27

Dovizio mindent megtett, nevezhetnénk a nép bajnokának is, de ez nem igaz, és kár lenne felesleges jelzőkkel aggatni. 2017 így is csodálatos volt a MotoGP szempontjából.

A kérdés csak az volt: Dovizioso vagy Márquez? Ugye meglepő, az év elején talán senki nem hitte volna, hogy az olasz képes lesz az utolsó futamig versenyben maradni a világbajnoki címért. Mindenki inkább Viñales-re voksolt volna, de a Yamaha valamit nagyon elcseszett a végjátékra. Rossi lábtörésével párhuzamosan szinte kiszálltak a világbajnoki címért folytatott küzdelmekből.

Emlékezzünk csak vissza hogyan indult a szezon: Viñales verhetetlennek tűnt, Márquez címvédésére pedig nem tettünk volna nagy összeget. Nehéz megmondani, hogy a Yamahánál veszett el valami, vagy a többiek fejlesztettek jobban szezon közben, de a kezdő és a végpont között nagyot fordult a mezőny az idei szezonban. Mindenesetre az általános szabály nem borult: a Yamaha vagy végig jó, vagy nem nyer, a Honda háttércsapata viszont félidőben is képes felállni a padlóról és fordítani.

Dovizioso Malajziában épphogy mentette a menthetőt, huszonegy pontos hátránnyal érkezett, egyetlen esélye lett volna a trófeára, ha M á rquez bukik, ő pedig nyer. És tény: a spanyol klasszis huszonhétszer csapta oda magát edzésen, de versenyen egyszer sem. A magas bukási ráta miatt viszont senki nem merte kizárni ennek lehetőségét, elvégre nagy nyomás alatt bármi megtörténhet.

A világbajnoki címért folytatott összecsapás végül férfias játszma volt, és a futam végén mindkét rajongói körmüket rágva figyelhették az eseményeket. A rajt után Márquez azonnal az élre loholt, és igyekezett ott maradni, bár arra talán nem volt felkészülve, hogy a francia újonc, Johann Zarco ezúttal is győzelmi álmokat dédelget, így minden egyes támadást visszavert, agresszív előzési manővereket hajtott végre, olyannyira, hogy Márquez idegei végül felmondták a szolgálatot, és túlvállalta magát.

Ami ezután történt, arról megoszlanak a vélemények, míg egyesek orbitális szerencsének tartották a mentést, mások úgy vélték, isten nyugdíjba vonulhat, mert a mindenható mától nem ő. Márquez ismét könyökkel lökte vissza magát a motorra, ezúttal viszont olyan lehetetlen helyzetből, hogy arra magyarázat tényleg nincs. Dovizioso végignézte az egészet, és egészen biztos, lelkileg megviselték a látottak. Márquez edzésen mutatott már be ennél durvább mentést, és nagyon valószínű, hogy már évek óta gyakorolja, hogyan lehet a szinte teljesen fekvő motort visszahozni a pályára.

A szezon során végig rendkívül kiegyensúlyozott Dovizioso nem sokkal ezután hibázott, kifutott a sóderágyba, ahol elúszott a motor eleje, és bukott. Mindezt azután tette, hogy csapattársa, Jorge Lorenzo is hibázott, és kiesett.

Érdekes jelenet volt a futam során Dovizioso és Lorenzo párharca. A spanyol nem akarta elengedni csapattársát, annak ellenére sem, hogy bemutatták neki az erre vonatkozó felszólítást. Ezen a ponton a csapatban kezdett eluralkodni a pánikhangulat, de Gigi Dall’Igna nemcsak remek mérnök, csodálatos főnök is egyben. Egy laza biccentéssel jelezte, hagyják a versenyzőket, úgysem ezen múlik a cím, eleve nem volt meg a győzelemhez szükséges tempó. Miután Dovizioso bukott, mosolyogva felállt székéből, és mindenkit megölelt, szinte világbajnok csapatként ünnepelte a Ducati munkatársait, és minden bizonnyal felkészültek Dovizioso kiállására.

Ekkora tapsot és ovációt még nem kapott versenyző, aki épp elbukott egy világbajnoki címet. Mindenki tudta, a lehetetlennel próbálkoznak, s azt is, hogy Márquez-féle mentést végignézni és nyugtázni aligha lehet. Dovizioso abban a pillanatban talán joggal érezhette, a szerencse mégis elpártolt mellőle, és minden elúszott, amiért olyan kínnal-keservvel egész évben dolgozott. Egészen valószínű, hogy bukását is ez okozta. Könnyeit törölgette miután levette sisakját, a szerelők és a gyár vezetői pedig szinte egytől egyig lába elé borultak.

Eközben Márquez motoron maradt, és harmadikként, dobogón ünnepelhette hatodik világbajnoki címét, csapattársa Dani Pedrosa pedig egészen elképesztő módon megnyerte a futamot, miután óriásit meccselt Zarcóval. Talán neki volt egyedül lélekjelenléte felvenni a kesztyűt a franciával, aki ismét megszégyenítette a gyári yamahásokat: Rossi ötödik, Viñales csak a szégyenteljes tizenkettedik helyen ért célba. Régi váz, új váz, ilyen gumi, olyan gumi, a szezon végére teljesen széthullott a csapat, és nem véletlenül érzik kritikusnak a következő szezont.

A suzukisok szépen teljesítettek, és bár ők maguk dobogót vizionáltak a futam előtt, a negyedik és hatodik hely sem mondható rossznak. Ezen a futamon a Iannone kevésbé brillírozott, Rins pedig az idei legjobb formáját nyújtotta – a szezon vége nagyon szépen sikerült a Suzukinak.

Dani Pedrosa utolsó robbantásának köszönhetően Valentino Rossinak el kellett könyvelnie, hogy Yamahával ennyire hátul még soha nem végzett a bajnokságban, csak ötödik lett, amely 2012 óta a legrosszabb eredménye – igaz, törött lábbal ez is emberfeletti.

Ez volt 2017, páratlan izgalmakkal, a hollywoodi forgatókönyv azonban elmaradt, abban egészen biztosa n Dovizioso nyert volna, elvégre Márquez előtt még hosszú út áll. Reméljük 2018 hasonlóan izgalmas lesz.

MotoGP Valencia 2017
Végeredmény
1. Dani Pedrosa SPA Repsol Honda Team
2. Johann Zarco FRA Tech3 Yamaha
3. Marc Marquez SPA Repsol Honda Team
4. Alex Rins SPA Team Suzuki Ecstar
5. Valentino Rossi ITA Movistar Yamaha MotoGP
6. Andrea Iannone ITA Team Suzuki Ecstar
7. Jack Miller AUS EG 0,0 Marc VDS
8. Cal Crutchlow GBR LCR Honda