Ez Márquez már nem az a Márquez

MotoGP: Misano

2017.09.11. 16:53

Rossi rajongói foghatták a fejüket, mert ki tudja mi lett volna... a Doktor esőben igencsak szépen motorozott az utóbbi időben, de az álmokból legfeljebb a sárga zászlók, és rakéták maradtak meg, a futam igazából teljesen másról szólt. Szólt egy srácról, aki arra készült, legyőzi démonjait, melyek néhány éve megtámadták, és az első vízcsepp láttán eluralkodtak rajta.

Ezúttal viszont felvette a kesztyűt, és bizonyította, képes rá, képes lenne rá. Ugyan hiányzik még néhány láncszem, és leginkább némi meditáció, de ha egyszer összeáll a mozaik, megrepedhetnek újra a jégtáblák. S hogy ezt mind vizes körülmények között kívánta bizonyítani, még inkább becsületre méltó teljesítmény. Igen, Jorge Lorenzóról ömlengek, a mallorcairól, akiről sokáig azt hittük, hogy képtelen lesz valaha újra gyorsan motorozni vizes körülmények között. Ugyan bukott, és saját bevallása szerint, elveszítette a koncentrációt, mégis csodálatos teljesítményt könyvelhetett el, a győzelem nagy valószínűséggel, a dobogó mindenképp meglehetett volna.

Lorenzónak most dolgoznia kell, nincs mese. Egyrészt bizonyította magának, hogy vízen is gyors, másrészt újra magával ragadta a sötét erő, és hibázott. Szerencsére nem sérült meg, így talán képes lesz újra elfelejteni, hogy egy esőbenm szupergyors sebességnél elkövetett hiba, gyomorforgató fájdalommal jár. Ezen múlik minden. Amikor egy versenyző bevallja, hogy koncentrációt veszített, komoly önismeretről tesz tanúbizonyságot, és alapvetően tudja, milyen irányban kell dolgoznia. Úgy hiszem, ezek után nincs más dolga, mint visszatérni a gyökerekhez, és apja iskolájában újra felépíteni saját önbizalmát, mely arról szól, hogy igenis képes lehet újra megverni az egész világot, még akkor is, ha most egy Ducatin ül.

Az idei év ugyan elszállt, de úgy sejtem, ha Lorenzo képes lesz újra önmagát adni, a következő szezonban komoly esélyekkel indulhat.

Visszatérve a versenyre, Rossi híján az olasz közönség nagyon szorított a hazai menőknek, de a vasárnapi pocsék időben, senki nem tudhatta, mire számíthat igazán. Márquez ugyan végig gyors volt, de sokat bukott az edzéseken, folyamatosan a határokat feszegette, valahogy érződött, rengeteget kell kockáztatnia, ha igazán gyors akar lenni. Viszont pontosan tudta, hogy az elejében kell motoroznia, mert Misanóban már a bajnokság is tét, függetlenül a hivatalos kommunikációtól.

Dovizioso okosan ment, látta, hogy a győzelem ezúttal elmarad, nem erőltette a mesterhármast, így a biztos harmadik helyen figyelte az eseményeket. Az olasz Petrucci viszont újra úgy érezte, élete versenyét futhatja, és meglehet végre a hőn áhított győzelem. Körömszakadtáig küzdött az első helyen, Márquez pedig kivárt, figyelte, és mikor az olasz közönség már úgy hitte, nemzeti színekbe borulhat a pódium teteje, a hondás egyetlen mozzanattal előzte, és gyakorlatilag úgy lelépte egyetlen körön, hogy Petruccinak ténylegesen csak sírni volt kedve a leintést követően.

Márquez teljesítményére nincsenek szavak, hasonlóra kizárólag csak egy fiatal Valentino Rossi volt képes, ahogy azt Talmácsi Gábor is megjegyezte. A spanyol olyan művészi eleganciával előzött, és növelte a távolságot, hogy egy korabeli, selyemruhába öltözött párbajtőröző is megirigyelte volna ezt a hideg, kimért, és mégis kegyetlen döfést. Talán nem túlzó a szóhasználat, kristálytisztán látszódott a Petruccin ejtett seb, melynek következtében kiesett a ritmusból, és próbálta kiskanállal összekaparni magát.

Márquez győzni akarása és kockáztatási hajlama mindig ámulatba ejtő, bár ez alkalommal mégis két oldala volt az éremnek. Ugyan mehetett volna biztosra, és beérkezhetett volna másodikként, győzelmével mégis kiharcolta a pontegyenlőséget Doviziosóval, így a szezon hajráját azonos pontszámmal várják, mintha a bajnokság most kezdődne.

Ez minden szempontból fontos, és valljuk be, igencsak nagy nyomást gyakorolhat ezáltal a ducatis olaszra. Bár ismerve Dovizoso idei teljesítményét, azt is kijelenthetjük: ennyire erős, egyenletes teljesítményt nyújtó, és magabiztos Dovit még nem látott a világ, amely akár azt is eredményezheti, hogy olyan finálét láthatunk az idei esztendőben, melyre még nagyon sokáig emlékezni fogunk.

A nap hőse egyébként a francia Johann Zarco volt, kinek a cél előtt ürült ki a tankja, ezért futva érkezett a tizenötödik helyre, miközben folyamatosan előzték ellenfelei.

Halkan azért megemlítem, hogy a pletykák szerint Zarco neve is szóba került, amikor Rossi helyettesítéséről volt szó, de csapatfőnöke, Hervé Poncharal állítólag nem engedte. Végül a Yamaha sajtóközleménye szerint a holland Michael van der Mark fog beugrani a Doktor helyére Aragónban.

Maverick Viñales kerülte a kockázatot, negyedikként ért célba, így összetettbéli hátránya tizenhat pontra nőtt. Aragonban állítólag újra rajthoz áll Mika Kallio a KTM-el, úgyhogy a két gyári titán felkötheti a gatyát ismét.

A versenyt követő sajtótájékoztatón Márquez egyébként megjegyezte, hogy időről időre csalódni kényszerül az olasz közönségben, noha nem csak amiatt, hogy a dobogó felső fokára állva fujjolni kezdtek, inkább azért volt mérges, amikor az edzéseket elszenvedett bukásokat követően állva éljeneztek. Mondandóját azzal zárta: „igyekszem mindig megüzenni a rajongóimnak, hogy az ellenséges magatartás nem sportszerű, még a legnagyobb vetélytársammal szemben sem, így nem igazán értem, hogy más versenyzőnek ez miért nem annyira fontos.”

MotoGP Misano 2017
Végeredmény
1. Marc Márquez SPA Repsol Honda Team
2. Danilo Petrucci ITA Octo Pramac Racing
3. Andrea Dovizioso ITA Ducati Team
4. Maverick Viñales SPA Movistar Yamaha MotoGP
5. Michele Pirro ITA Ducati Team
6. Jack Miller AUS EG 0,0 Marc VDS
7. Scott Redding GBR Octo Pramac Racing
8. Alex Rins SPA Team Suzuki Ecstar