A Yamaha végre magára talált

2018.10.08. 11:58

A Thaiföldi versennyel kezdődött a MotoGP maratoni, tengerentúli hajrája. A burirami pályát sokan várták, az ismeretlenség adta improvizálásban néhányan a lehetőséget látták, gondolok főként a Yamahára.

Számításaik bejöttek, mert megmagyarázni ugyan nem tudták, de mindkét gyári versenyző jól szerepelt, és az edzéseken rendre a mezőny elejében motoroztak, és sikerül átmenekíteni a formát a vasárnapi versenyre. Már az is óriási eredménynek számított, hogy egyáltalán a dobogóért harcoltak. Rossi az első pár körben még a győzelemért is.

Végül a Doktor a dobogóra sem fért fel, mert csapattársa, Mavercik Viñales remek formában motorozott a futam második felében, és egy hajszállal ugyan, de stabilan gyorsabb volt Rossitól. Nagy áttörés ez a Yamahának, kérdés csak az, mi lesz Motegiben. Sokan attól tartanak, egyszeri fellángolás volt az egész. Rossi egyébként azt nyilatkozta, Misanóban például kimondottan bizakodó volt, de egy, a thai pályán elért sikerre annyira nem számított, ami azért érdekes, mert a Chang pálya vonalvezetése még a lassabb szekciók ellenére sem egy kimondottan stop and go vonalvezetésű ring, sokkal inkább széles, lendületes kanyarokkal tarkított, ami azért mindig is jó volt a Yamahának.

A hétvége legnagyobb vesztese kétségkívül Jorge Lorenzo volt. A spanyol, bár véleménye mellett kitartva – hogy két héttel ezelőtti balesetét Márquez okozta – mégis csendben érkezett Thaiföldre, és sérült lába ellenére vállalta a versenyzést. Egészen péntekig, amikor az egyik edzésen akkorát bukott, hogy szinte darabokra szakadt a motorja. Ugyan a Ducati pontosan nem közölte a bukás okait, azt elismerték, nem Lorenzo hibázott. A spanyol végül szombat reggel bejelentette, nem vállalja a további küzdelmet a hétvégén. Viszonylag jól viselte a helyzetet, a futam előtt képet posztolt twitteren hotelszobájából, miközben televíziót nézve várta a rajtot.

Scott Redding – akiről időközben az is kiderült, hogy jövőre a Brit Superbike bajnokságban, Paul Bird csapatában fog motorozni – annyit írt közösségi oldalára a bukást követően, bárki bármit mondhat, Lorenzo a földkerekség egyik legkeményebb versenyzője. Ez minden bizonnyal így is van.

A verseny előtt egyébként nyilvánosságra hozták, hogy a sajátos időjárási körülmények miatt, a Michelin mindenki számára a kemény hátsó abroncsokat javasolja, és Aleix Espargaro kivételével a tanácsot mindenki megfogadta. Az edzésen brillírozó Rossi a második, Márquez az első, Dovizioso a harmadik helyről várta a rajtot, rég volt hasonló, valljuk be.

Az erőviszonyok végül hamar kialakultak, és Rossi első harmados megmozdulásait követően már sejteni lehetett, egy újabb Márquez-Dovizioso párharcot láthatunk. Arra talán kevesen számítottak, hogy Viñales végül utoléri csapattársát, de így történt, és aki Pedrosa hirtelen meglódulásában bízott – a spanyol fél másodperccel ment jobbat az élen haladóknál – annak is csalódnia kellett, miután bukott.

A kérdés csak az volt, vajon Márquez vagy Dovizioso nyeri a futamot, miután Viñalesen érződött, ugyan megközelítette az élen haladó duót, egyszerűen nem tudott mit kezdeni a helyzettel. A forgatókönyvet már kívülről ismerhettük, ismét óriásit harcolt a két versenyző, de ezúttal Dovizioso kissé elkottázta magát, és Márquez pontosabban építette fel az utolsó kört, megnyerve így a futamot.

Előnye jelenleg hetvenhét pont Doviziosóval szemben, mely ha nem csökken a Motegi futamot követően, már Japánban, a Honda házi pályáján világbajnokká avathatják három versennyel az év vége előtt. Bámulatos teljesítmény, ehhez kétség sem fér, de cseppet sem meglepő. Dovizioso kizárólag úgy tarthatja életben a világbajnoki címért folytatott harcot – melyet lélekben talán már elengedett – ha Márquez előtt végez.

Johann Zarco ötödik, ugyan nem eget rengető, összességében mégis kellemes meglepetés, és remekül bizonyítja, a mélypontok nem kizárólag a francia hullámzása miatt következtek be, csupán a Yamaha gyengeségei őt is utolérték. Az utolsó kanyar legnagyobb izgalmát egyébként Rossi manővere okozta, mert a televízió közvetítésből ugyan kimaradt, de kevés híján felöklelte csapattársát.

MotoGP Buriram 2018
Végeredmény
1. Marc Marquez SPA Repsol Honda Team
2. Andrea Dovizioso ITA Ducati Team
3. Maverick Viñales SPA Movistar Yamaha MotoGP
4. Valentino Rossi ITA Movistar Yamaha MotoGP
5. Johann Zarco FRA Monster Yamaha Tech3
6. Alex Rins SPA Team Suzuki Ecstar
7. Cal Crutchlow GBR LCR Honda
8. Alvaro Bautista SPA Angel Nieto Team