8,80 másodperc / 400 méter - Magyarországon először!

2002.06.06. 10:52

Synek a futamról visszatérve elkerekedett szemekkel gratulált, ahogy Fucsi a pálya második felében robbanásszerűen orozta el előle az addig biztosnak tűnő győzelmet.

 
   
   

Valamivel kevesebben látogattak ki múlt szombaton a kunmadarasi pusztaságra, mint a rekordnézőkkel hencegő május elsejei nyitófutamra. A kereken 80 nevező útját új kordonok egyengették a rajtkapu felé. Az újítás része az Európa bajnokot váró előkészületeknek.

Már az első időmérő edzésen megrengette Richard Synek, - állandó szlovák résztvevője a magyar gyorsulási versenyeknek - a 9 másodperces álomhatárt. Hadnagy Józsi kiabált, és sajnálkozott. Sajnálta, hogy nem magyar versenyző lépte át először. Bár Synek május elsején is súrolta a vágyak idejét, most végre megvolt neki. 8.98-cal ő volt az első Kunmadarason, aki 9 másodperc előtt átért a célvonalon.

 
   
 

A mieink nem kapkodták el a visszavágást. Az első futamot a bejáratás szent kötelezettségének tekintették. Ezalatt az időjárás is igyekezett javítani a drag-gépek esélyein. Az 5 perces zuhé után a klíma közelített a tökéleteshez. Tíz perc múlva minden száraz lett, és folytatódhatott az edzés. A kicsit párás időt szereti a turbó, így a második időmérőn Erdős Csaba miatt ordította rekedtre magát Hadnagy Józsival a nézősereg. Az új pályacsúcs 8,80 másodperc!!!! Anyámélet...

 
   
   

A gumifüsttől, nitrószagtól megrészegült tömegben csak néhányan vették észre, hogy Erdős Csaba és motorja nem érkezett vissza. Hát igen. Erdős Csaba sem tudta, hogy most sírjon vagy nevessen. Rekorddöntő száguldása kemény áldozatokkal járt. Az Orgoványi Gyuritól kapott váltó hármas fogaskereke elaggott tigris módjára elhullajtotta fogait. Csaba a célvonalig még váltott egy negyediket, de vissza már nem akart kapcsolni a gépezet. Vontatókötél végén érkezett az ünnepelt a depóba, és ezzel számára a verseny véget is ért. Csaba az adrenalinsokkos állapotból kijózanodva nyilatkozta nekünk, hogy idén még megdönti a pályacsúcsot.

 
   
 

A széria gépek szintén szépen teljesítették a negyed mérföldet. A párás levegő a szívómotoroknak is szanatórium volt. Bajcsi Tomi a 600-as bajnoki cím lassan örökös tulajdonosa saját magát űberelte ismét. 10,10-es ideje a 900-as kategóriában is nyerő lett volna. Óriási meglepetést hozott azonban a 750-es kategóriában Kulik Csaba, aki 10 másodperc alá szorította negyedmérföldes idejét.

 
   
   

A rekordok áradata egyszerűen nem érhetett végett. A felspanolt nézősereg egy emberként igényelte a vérnyomásnövelő izgalmakat. A Dragrace Motorsport Szakosztály versenyzője, Fucskó Antal nem engedte leülni a hangulatot. A dragster Hayabusa keskeny hátsókerekének tapadását import ragaccsal snövelték, így abszolút kunmadarasi negyedmérföldes sebességcsúcsot futott. Az új rekord: 259,82 km/h!!!

 
   
 

Az időmérők és a döntők között menetrendszerűen tartották meg a SHOX Streetfighter kupa 2. fordulóját. Egyszerűen hihetetlen, amit ezek a srácok az aszfalton művelnek. Hadnagy Józsi őrjöngött, a közönség őrjöngött. Mindenki elfoglalta magát valamivel.

 
   
   

A döntőben Fucskó Anti először Orgoványi Gyuri ellen győzött, majd a végső párviadalban a szlovák Synekkel szemben is jobbnak bizonyult. Synek a futamról visszatérve elkerekedett szemekkel gratulált, ahogy Fucsi a pálya második felében robbanásszerűen orozta el előle az addig biztosnak tűnő győzelmet.

Mi lesz itt június 6-án, ha itt lesz az Európa bajnok?

Eredmények: Junior 50 ccm:
Első helyezett: Gyöngyösi Róbert, 17,4087 mp
Második helyezett: Kiss Dalton, 18,1070 mp

Széria 600 ccm:
Első helyezett: Bajcsi Tamás, 10,3314 mp
Második helyezett: Orbán József, kiugrás

Széria 750 ccm:
Első helyezett: Kulik Csaba, 10.4710 mp
Második helyezett: Kardos Krisztián, kiugrás

Széria 900 ccm:
Első helyezett: Kmetty Ágoston, 10,3135 mp
Második helyezett: Zelenyánszki Tibor, 10,6631 mp

Széria 1000 ccm:
Első helyezett: Varga Zoltán, 10,2916 mp
Második helyezett: Kónya László, 10,6204 mp

Kéthengeresek:
Első helyezett: Potyondi Zoltán, 11,2057 mp
Második helyezett: Végh György, kiugrás

Széria 9oo+Top:
Első helyezett: Papp László, 9,6153
Második helyezett: Belme József, 10,3561 mp

Speciál:
Első helyezett: Fucskó Antal, 22,65 mp
Második helyezett: Bye

Magyar Köztársaság Országos Dragbike bajnokság következő, 4. versenye: 2002. június 23.
Helyszín: West Gyorsulási Verseny - Aral Kupa 2002 RÁBA RING

A KÖVETKEZŐ KUNMADARASI VERSENY IDŐPONTJA JÚLIUS 6. SZOMBAT!

Köszönet a képekért a Born to be Wild motoros magazinnak!