Léglovagok két keréken

2005.06.24. 13:16

A cím nem túl pontos, mivel a Sportsziget rendezvénysorozat Motorcross Freestyle bemutatója nem épp a talajon való motorozásról szólt, így a két kerék szinte feleslegessé vált. A bemutató résztvevői komoly légi csatát vívtak az első helyért, melyet a közönség által legjobbnak tartott magyar freestyler nyert, nem akármilyen fődíj kíséretében.

A június 11-12 között megrendezett Sportsziget rendezvénysorozat az extrém sportok és a szabadtéri koncertek rajongóit vonzza évről évre. Extrémitásban idén sem volt hiány. Többek között bungee jumping, quad pálya, MTB, BMX és triál aréna, siklóernyősök és monociklisek bemutatója várta a közönséget a zenei programok mellett. Természetesen az extrém sportok kipróbálására is biztosítottak lehetőséget a szervezők, de akadtak olyan programok is, melyeket csak szemlélni lehetett.

A legextrémebb esemény a Motocross Freestyle Show volt, melyet legutóbb tavaly októberben, a Sportarénában izgulhattunk végig. Az ismerős nevek mellett idén először szerepelt Magyarországon svéd és német freestyler. A svéd Morgan Carlsson és a német Upforce Team tagjai, Tobi Immler és Freddy Peters is harcba szálltak az első helyért az itthon már jól ismert Jesse Olson (USA), Andy Bell (CAN), Reagen Sieg (CAN), Kerner László és Hujber Péter mellett.

A másik magyar nagyágyú, Németh Kornél ezen a rendezvényen sajnos nem szerepelt, de így is volt magyar kedvenc, akiért a közönség izgulhatott. A késő délutáni bemelegítő ugrásokat is sokan nézték végig, de a tömeg egyre csak gyűlt. A bemelegítő gyakorlatok sokkal tempósabbra és látványdúsabbra sikeredtek, mint a hosszúra nyúlt, show elemekkel, vetélkedőkkel teletűzdelt és elnyújtott, közel három órás műsor.

A Stadion Körgyűrűn kialakított pályán csak egy rámpa segítette a motorokat a levegőbe, így sokkal jobban követhető volt egy-egy versenyző, bár a szegényesebb pályakialakítás miatt a látvány visszafogottabbra sikerült, mint egy kimondottan erre a bemutatónak készült aréna. Miután a lemenő nap fényében mind a hét versenyző megmutatta, hogy nem csak a földön, hanem a levegőben repülve is ura kétkerekűjének, kezdődhetett is a show.

Ezzel egy időben a Tankcsapda belecsapott a húrokba, de a gyér minőségű hangosítás miatt sokan a Motocross bemutatót választották, így a közönség száma tovább nőtt. A show szokásosan a versenyzők bemutatásával kezdődött, mely alatt szép lassan teljesen megteltek a lelátók és egyre többen várták, hogy történjen valami a levegőben. Ezután a hét léglovag kardokkal, pajzsokkal és lándzsákkal felfegyverkezve masírozott be a rögtönzött arénába. Őket követte az udvarhölgyek csapata, élükön a királynővel, kinek kegyeiért nyomban elkezdődött a harc.

Kettes csapatokban mérték össze tudásukat a freestylerek és a közönség SMS-einek számával, illetve hangerőmérés segítségével döntötték el a házigazdák, hogy ki juthat tovább a döntőbe. A változatos mutatványokat a közönség lélegzetvisszafojtva figyelte, majd hangos üdvrivalgással fejezte ki tetszését. A megmérettetések között kerékpáros vetélkedő keretében küzdhetett néhány szerencsés néző a főnyereményért, melyet egy nyolc éves kisfiú - akiről megtudtuk, hogy minden nő az övé - vihetett haza.

A hazai pálya előnyei is szerepet játszhattak Hujber Péter sikerében, de igazán tehetsége és vakmerősége járult hozzá az abszolút első hely megszerzéséhez. Igazi showmanként mindenki Hujbija vette a lapot és rendesen produkálta magát a közönségnek. A műsorvezetők kérésére, táncra perdült, a lányok bíztatására pedig vetkőzött, és rögtönzött body building bemutatóval kápráztatta el a gyengébbik nemet.

A versengés természetesen a show része volt, nem vérre ment. Itt mindenki tudta mit csinál, és a pontosan kiszámított gyakorlatokat szinte minden esetben mindenki ugyanolyan profin teljesítette. Újra találkozhattunk a saját névvel rendelkező gyakorlatok többségével, de a híres, a közönség által legjobban kedvelt hátraszaltó a pálya egyszerűsége és kis mérete miatt kimaradt. A Dead Body - a kormány felett, egyenesen előre nyújtott láb -, a Heart Attack - ülésre merőleges kézenállás - , mellett több hajmeresztő gyakorlatot csodálhatott végig a rajongó közönség.

Időközben véget ért a Tankcsapda koncert és egyre több érdeklődő foglalta el a még üres helyeket. Hujbi végül elnyerte a királynő kegyeit, aki egyre több ruhadarab levételével honorálta lovagja teljesítményét. Nem maradhatott el a show végén a hostess lányok motoroztatása sem. A rémült lányoknak idejük sem volt észbe kapni, már a motorokon ültek és száguldoztak a vasparipák nyergében. A közönség is kapott egy kis ízelítőt a motorok közelségéből, mivel néhányan felmotoroztak a lelátók lépcsőin, és vad gumiégetésbe fogtak a nézők nagy örömére.

A füst szinte eltakarta a lelátó nagy részét, és az égett gumi illata csak lassan oszlott. Mindenki nézte volna még órákon át a show-t, de egyszer ennek is vége kellett, hogy legyen. Miután a léglovagok elbúcsúztak, a közönség elégedetten elindult a Paradise Lost még javában tartó koncertje felé, mivel a Sportszigeten ekkorra már minden egyéb programnak vége lett. A koncert jó levezetés volt a Motocross Freestyle Show felfokozott hangulata után, de az biztos, hogy az élmény még sokáig hatása alatt fogja tartani azt, aki látta.