Megint a motorosok

2006.05.31. 19:48
0 hozzászólás
Az elmúlt időszakban bekövetkezett sajnálatos motoros balesetek miatt ismét nagyon sok a motorosokat támadó cikk, illetve tv adás. Bár sajnos mindannyian tudjuk, hogy az állítások mögött van némi igazság is, de a tények elferdítése, illetve a teljes motoros társadalom kollektív bűnösségét hangoztató frázisok sokunkat jogosan felháborítanak. Vrancsik Tibort ez nem hagyta nyugodni, és az alábbi nyílt levéllel fordult az ORTT-hez, a tv és rádió csatornák felügyeleti szervéhez:

Tisztelt ORTT!

A segítségüket kérem a következő ügyben: Az MTV egyik ESTE című műsorában (http://www.azeste.hu/este/cikk/5711/) a magyarországi motorosok, motorozás helyzetéről szóló műsort láthattunk, amiben tényekkel alá nem támasztott, a közvéleményt negatívan befolyásoló adatok hangzottak el. Ezek közül most csak kettőt emelek ki:
- "A motoros jogosítvány megszerzése több hónap, a szezon pedig rövid, így 10-ből 7-en ezt az aprócska papírt nem is tartják fontosnak."
- "A mai álommotorok 600 köbcenti felettiek, ... kisméretűt alig tartanak, nincs is rá igény."

Úgy gondolom, hogy a műsor a fenti HAMIS állításaival olyan negatív színben tünteti fel a magyarországi - egyre gyarapodó - motoros társadalmat, ami káros következményekkel járhat a közlekedésben résztvevőkre. Gondolok ezzel az autósok illetve motorosok egymással szemben tanúsított magatartására ebben az amúgy sem felhőtlen közlekedési morálban.

Szerintem egy közszolgálati médium egyrészt nem engedheti meg magának, hogy hamis állításokkal a szenzáció égisze alatt negatív színben tüntessen fel bárkit, másrészt inkább az lenne a feladata, hogy kisimítsa a társadalmi ellentéteket, tanítson, és OBJEKTÍVEN tájékoztasson. A fent hivatkozott műsor ezen szempontok egyikének sem felelt meg. (Fentieken túl az már csak egy aprócska kellemetlenség, hogy az MTV ESTE című műsorának weboldalán a cikkhez jogtalanul használtak fel egy fotót, melynek eltávolítását a fotó tulajdonosa már levélben kérte az MTV-től.)

Kérem, amennyiben lehetséges, érjék el az MTV-nél, hogy egy objektív, tényadatokat tartalmazó műsorral mutassák be a magyarországi motoros társadalmat. A műsor összeállításában, vagy a szükséges adatok beszerzésében, különböző motoros rétegeket képviselő emberek felkutatásában nagyon szívesen segítek a Magyar Televíziónak.

A fenti témában írt részletes véleményemet a motoros.blogter.hu webcímen olvashatják. Ezt a levelet elhelyezem a motorozz.hu webcímen, ahol Önök is megtekinthetik a hazai motoros társadalom ezzel kapcsolatos véleményét, illetve a fenti kérésem támogatását.

Tisztelettel, Vrancsik Tibor (egy motoros)

Szinte az adással egy időben a Népszava szintén hasonló témájú cikkel igyekezett a közvéleményt a motorosok ellen hangolni.

Felháborítónak tartod-e a műsort?

  • 817
    Igen, durva rágalom.
  • 98
    Nem, a motorosok tényleg ilyenek.

Andrassew Iván írásában, még ha van is némi igazság, nyilvánvaló csúsztatással igyekszik a motorosokat még feketébb színben feltűntetni. Kérünk minden motorost, hogy nézzen magába, és tetteivel, közlekedési stílusával még csak véletlenül se adjon alapot a hasonló vádaskodásoknak.
Sziasztok!
Olvastam az ORTT-s levelet, illetve a cikket, és vegyesek az érzéseim. Abban teljes mértékig egyetértek, hogy a sajtó mindig rádob a valóságra egy lapáttal, de ezt már megszokhattuk. Viszont az ESTE című műsorban nyilatkozó fiatal hülyegyerekre sincs szüksége a motoros társadalomnak ("Ez a motorozás, főleg a gyorsasági motorozás ez egy teljesen ilyen, hogy mondjam, hogy kikapcsolod a világot és akkor csak a sebesség. 130").
Szóval az ilyen majmok miatt utálnak minket, autóstól a gyalogosig mindenki, és ezen csodálkozunk. Nyilvánvaló, hogy a motorosok többsége törvénytisztelő ember, aki normális életet él, de viselnünk kell, hogy a média nem minket a "jókat", hanem a hülyéket fogja bemutatni. Az ESTE című műsorban viszont korrekt dolognak tartom, hogy azért leírták, hogy a balesetek felét az autós okozza, de a 10-ből 7-nek nincs dologban nem vagyok teljes mértékig biztos. Na ennyit szerettem volna mondani...
Sziasztok Dávid