Félmilliárd forintos támogatás? Na ne!

Vélemény: Hell Ring Szikszó

2012.12.06. 13:27

Miért hiszi azt bárki, hogy szükség van még egy versenypályára, úgy, hogy abba állami pénzeket is belekeverünk? Annyi a hobbiautós? Akinek van mivel, és van miből, nem tud elmenni sehova? Olyan sok motoros maradt a válság után? Vegyük már észre: a lakosok nagy része a rezsire spórol, örülnek, ha benzinre jut.

Itt van nekünk a Hungaroring, tulajdonképpen megszoktuk, volt rá időnk. De most jön a háromszoros hurrá, az igyekvő, ez EU-s támogatásokkal sajátságosan gazdákodó energiaital-gyáros mai közleményében bejelentette: „a Miskolc melletti Szikszón épül az új Hungaroring!”

Kell ez? Itt van csúf emlékműnek az évtized gazdasági trükkjeként még időben megfékezett sávolyi Balatonring. Szükség arra sem volt, pedig kis híján abba is beletettek 20 milliárdot az állami költségvetésből: lám, ki is pukkadt a luftballon, nincs hiányérzet senkiben. A mogyoródi pályán kívül mehetünk még a magántőkéből épült Pannoniaringre, de aki trükkösebb és szűkebb aszfaltra vágyik, elugorhat az Euroringre, vagy Kakucsra is.

Van választék, és akkor még egy szót sem szóltam a szintén támogatás nélkül, a magyar összegekhez képest diszkont áron, hatmilliárd forintnyi euróból épült csallóközi (a természetvédelmi terület sarkába odacseszerintett) Slovakiaringről. Vagy az építők a keleti határon túl tollasodó ukrán olajcsempészekre utaznak? Legyen hol megjáratniuk a Lambót, meg az olaszban lopatott Ducatikat?

A Hell közleménye szerint a projekt folyamán nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas autó- és motorsport komplexum építenek: a pálya hossza 2,6 km lesz. A tervek szerint a borsodi pokol megfelel majd a FIA (Nemzetközi Autósport Szövetség) és az FIM (Nemzetközi Motorsport Szövetség) szabványainak.

2014. a vállalt határidő; az építők szerint „a régió számára példátlan turisztikai látványosságot jelentő, autó- és motorsport komplexum” készül. A Hell Ringre szintén 6 milliárd forintot költenének el, amelynek eredményeként a „12-16 méter széles aszfaltos versenypálya mellett felépül majd a versenyzők kiszolgálásához, a versenyek lebonyolításához, valamint a VIP vendégek elhelyezéséhez szükséges versenyépület, ezenkívül 20 db, egyenként 2 versenyautó elhelyezésére lehetőséget biztosító „box” is. A pálya éjszakai világítással is ellátott. A versenypályán a tervek szerint lehetőség lesz exkluzív (Ferrari, Lamborghini) és standard pálya-versenyautók bérlésére is, de akár saját autóval vagy motorral is kipróbálhatja bárki. A tervek között szerepel vezetéstechnikai centrum kialakítása.”

A közlemény leszögezte, hogy a nyomvonal kialakítása megengedi, hogy később 4 km-esre lehessen hosszabbítani, így a Hell Ring elviekben akár F1 és Moto GP versenyek megrendezésére is alkalmas lehet. A négyezer méterre biztos, hogy szülség lesz ahhoz, hogy nemzetközi, profittermelésre képes akciók legyenek Szikszón; arra a 2,6 kevés lenne.

3000 négyzetméteres fedett gokartcsarnok, valamint 500 m hosszúságú szabadtéri gokartpálya készül, ahogy egy 22 szobás, négycsillagos hotel és étterem, valamint konferenciatermek is. Dicséretes: a Hell Ring területén épülhet fel Közép-Kelet-Európa legnagyobb és legszínvonalasabb szabadtéri játszótere, mintegy 5000 négyzetméter területen, igaz, a Borsodban átlagosnak tekinthető munkanélküli szülők gyerekei talán csak a kerítésen kívülről figyelhetik majd a játékokat.

Csak üdvözölhetjük, hogy egy magáncég ötletekkel teli, fejleszt, belevág valami újba. Eszünk ágában sincs a dinamikusan fejlődő, közepesen egészségtelen energiaital-piacból éldegélő Hell zsebében turkálni: arra költik profitjukat, arra vesznek fel kölcsönt, amire csak akarnak: azonban, hogy az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében benyújtották pályázataikat, már felvet néhány kérdést.

Egyrészt iparterület-fejlesztésre, másrészt szálláshely-bővítésre, valamint turisztikai attrakció megvalósítására” – írták, bár ez ügyben még nincs döntés. Azonban a szálláshely-fejlesztési pályázaton a HELL RING Hotel Szikszó terve 500 millió forintos támogatást kapott. „A támogatási összeget a közel 900 millió összértékű hotelberuházáshoz fogja a cég felhasználni.” – vagyis az állam a mi adónkból a szálloda több, mint a felét kifizeti.

Biztos van erre valami jó marketingválasz, hogy így majd néhány kőműves, kertész, pincér és szakács munkát kap, sőt talán biztonsági emberekre is szükség lehet. Eddig 500 millió, de ugye ez még bővülhet – valaki nagyon rosszul lát valamit, hogy minimum félmilliárd forintot így tapsol el. Aki azt hiszi, hogy ez a térségfejlesztés, azt örökre el kéne tiltani a közügyektől. Ha valaki jót akar tenni a borsodiakkal, adja a pénzt az iskoláknak, segítse a falvakat az önfenntartó mezőgazdaság létrehozásában, vagy aszfaltozzon le belőle közutakat. Mind fontosabb, mint egy újabb versenypálya.