Motoros etikett, hogy ne viselkedj barlanglakóként

2019.09.04. 06:43

A közlekedés olyan dolog, mint társasházban lakni, a kulcsszó az együttélés, aminek a jegyében nem üvölteted éjjel a zenét, nem szemeteled össze a közös udvart, kulturáltan viselkedsz. Akik erre nem képesek, tahónak hívják.

(Ez a cikk szigorúan arról szól, hogy motorosként a többi motorossal szemben hogyan viselkedj a forgalomban. Ha az autós-motoros, autós-biciklis, kamionos-akármis viszonyon húznád fel magad, ez nem neked szól.)

Ha motorral vagy robogóval (ezeket az egyszerűség kedvéért vegyük egy csoportnak) veszel részt a forgalomban, könnyen érezheted magad a közlekedés királyának, hiszen dinamikában minden autó elmarad mögötted, és minden lyukon átférsz. De aztán a nagy királykodásban ne felejtsd el, hogy mások is járnak motorral. Pár tanács, hogy ne gondolják rólad a többiek, hogy egy tahó vagy.

Elengedés

Ha valaki utolér, annak az az oka, hogy gyorsabban halad - motorra pedig azért ül az ember, hogy haladjon, szóval ne akadályozd ebben. Húzódj le, ha szükséges, vedd el a gázt, sőt, akár inthetsz is neki, hogy nyugodtan menjen el, mert te jól érzed magad a saját tempódban. Ha valamiért összekevered a közutat a versenypályával, akkor is engedd el - profi versenyzők is ezt szokták, elengedik a gyorsabbat, aztán rátapadva húzatják magukat. Próbáld meg beépíteni a gondolkodásodba, hogy csak az autókhoz képest vagy a forgalom királya, nem abszolút értékben.

Előzés

A KRESZ szerint sávon belül nem előzheted meg a másik motorost - ld. egy nyomon haladó járművel való előzés szabályai. Ennek oka van, de ha mégis ilyen szituációban előznél, győződj meg róla, hogy a megelőzendő motoros tudja, hogy el fogsz menni mellette. Ilyenkor olvasd a testbeszédét: lehúzódás, intés, jobbra indexelés (ld. előző pont). Ha nem hajlandó tudomást venni az előzési szándékodról, mert mondjuk elbambult, akkor NE menj el neki sávon belül. Ezt hívják türelemnek.

Köszönés

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e köszöngetni a másik motorosnak, pláne városi forgalomban. Nem attól leszel jó fej, ha visszaintesz nekem, hanem ha az itt taglalt többi dolgot betartod. Vagy ha egy kézmozdítással megköszönöd az autósnak, hogy elengedett, mert az valóban jó fej dolog a részéről.

Lámpa

Elérkeztünk a legidegesítőbb köcsögséghez, ami az előzéssel és az elengedéssel függ össze. Tételezzük fel, hogy egy motoros már áll a lámpánál a sor elején. Te is előregurulsz, eddig oké, de ne állj be elé! A motoros nem azért áll be az autók elé, mert egy köcsög (mármint lehet, hogy az, de nem ez a lényeg), hanem mert mire az autós felengedi a kuplungot, ő már a következő lámpánál lesz, vagyis nem tart fel senkit. Ez teljesen elfogadott dolog. Viszont ha utána érsz oda, akkor ne állj be a másik motoros elé, mert a pénztárnál sem állsz be a sor elejére - ez is tahóság. A csúcsot azok jelentik, akik beállnak legelőre, a többi motoros aztán megelőzi őket, majd a következő lámpánál ismét visszafurakodnak, hogy elsőnek rajtolhassanak. Őket kell utálni, nem az egykerekezőket. Másik oldalról: ha ott állsz a lámpánál, helyezkedj úgy, hogy más is be tudjon állni a kocsik elé, ne zárd le az utat, ha van más lehetőség.

Tülekedés

Van úgy, hogy egyszerre négy-öt motor és robogó indul a lámpától. Ilyenkor elkezdődik egy különös helyezkedés, mindenki próbál mindenfelé szökni, ami nem csak az autósok szempontjából rohadt zavaró, de motorosként is. Na de mi a teendő? Ugyanaz, mintha mindenki autóban ülne: lámpától érkezési sorrendben indulnak a motorok (ld. előző pont), majd ugyanazt teszik, mintha autóban ülnének, vagyis kulturáltan haladnak tovább. Feltartani úgysem fogják egymást, hiszen aki nem siet, vagy lassabb járművel van, előzékenyen elengedi a többit (ld. elengedés - ugye milyen szépen rendszerré áll össze az egész?)

Parkolás

Nincs univerzális szabály, a vezérelv továbbra is az, hogy nem te vagy a közlekedés teljhatalmú királya. Tehát egy áruház parkolójába ne úgy állj be, hogy egy egész autónyi helyet elfoglalj, ha egyébként ugyanarra a parcellára még egy-két másik motor is odaférne. Ugyanez a járdán való megállás - lehet, hogy legális, de ha nem fér el a motorodtól egy babakocsis anyuka, joggal neveznek büdös tahónak embertársaid.

Sorok között

Ha egy motoros balról előzi az álló sort, ne kezdj el a jobb oldalon elmenni nekik, mert előfordulhat, hogy az egyikőtöknek utat adó autós elüti a másik oldalról érkezőt, aki te is lehetsz. Állj be mögé, és légy türelmes. Ha ő is olvasta ezt a cikket, tudni fogja, hogy illik elengedni a gyorsabbat.

Zaj

A herélt kipufogó bunkóság. Utcán legyen bent a dB killer, és kész. Ha normális hangerővel életveszélyben érzed magad, tanulj meg defenzíven vezetni, vagy maradj otthon. Ha a sorok között nem férsz el, ne bőgesd a motort, mert az is bunkóság, plusz idegesítő. Rajtad kívül minden közlekedő utálja a hangos motort - és ha te is jó fej vagy a többi közlekedővel, talán ők is hajlandóak lesznek nem megölni téged. Win-win.