Csillaggarázs vagy nappali?

2006.01.13. 12:54
0 hozzászólás

Tél, hó, hideg, latyak. A hókupacok között csak néhány elvetemült motoros postás és pizzafutár jelzi, hogy télen is lehet motorozni. De ők dolgoznak, és nem jókedvükből akrobatikáznak. Járgányuk munkaeszköz, nem hobbicucc, ami ebben az időben sem pihenhet. Az átlag motoros ilyenkor már biztos helyen tudja motorját, és alig várja, hogy a tavasz beköszönte után előbányássza téli álomban szunnyadó vasparipáját.

csik.jpg

Van, aki most veszi meg új motorját, és bár őrülten várja, hogy kipróbálhassa végre, a hó elolvadásáig jegelnie kell a vásárfiát. A motorvásárlás örömei után szembe kell néznie néhány problémával, melyeket az új jövevény birtoklása generál. Ezek közül az egyik legnehezebb ügy a tárolás. E sorokat olvasva a garázstulajdonos motorosok bizonyára nyugodtan dőlnek hátra a székben, mert számukra ez rendezett téma.

Akinek van kertje, vagy valamilyen saját tároló helyiség áll rendelkezésére, szintén megoldottként kezeli ezt a problémát. Esetleg egy használatban lévő garázsban nyomorogni valami autó mellett szintén megoldást jelenthet, bár a mindennapi centizgetés idegőrlő tud lenni. Vannak azonban olyanok, akiknek nem adatott meg a lehetőség, hogy a szülők házában, fater garázsában vagy kertjében pihentessék gépüket.

De a motoros leleményes fajta. Időt és energiát nem kímélve a legváltozatosabb helyeken helyezi el motorját, nem riadva meg meredek lépcsőktől, vagy egyéb akadályoktól. Olyan elvetemült is van, aki külön bejáratot készít arra az esetre, ha a nappaliba szeretné betolni télire, sőt olyan is, aki eleve úgy terveztette házát, hogy majdan a bringa is begurulhasson az előszobába, egyfajta motoros szentéllyé téve azt.

Akad, aki a lépcsőházi tárolóban, valaki a folyosón vagy egy erkély védelmező teteje alatt pihenteti a gépet. Mindenki másképp csinálja - szól az LGT klasszikus -, és ez refrén tökéletesen illik ide is. A legkülönbözőbb helyek lehetnek a téli tárolás elősegítői, de ez csak félmegoldás.

A téli tárolás mellett a motoros szezonban is kell gondolni arra, hogy biztonságban legyen motorkerékpárunk, mert minden nap nem daruzhatjuk fel a teraszra, vagy nyomakodhatunk be vele a folyosóra. Ilyenkor kényelmesebb, de drágább megoldást kell alkalmaznunk. Saját fedett hely hiányában egyesek bérelni kényszerülnek itt-ott egy talpalatnyi helyet. Az árak változatosak és a helyek is. Őrzött, fedetlen parkolók, parkolóházak, mélygarázsok a legkézenfekvőbb tárolási formák a betondzsungel lakói számára.

A motorkerékpárok szervizelésével és kereskedelmével foglalkozó cégek közül is akad, amelyik vállal téli tárolást, sőt még kedvezményes szezonra való felkészítést és téli gondozást is felvesznek a szolgáltatásaik listájára. Téli tárolás árai nagyobb cégeknél havi 10000-12000 Ft, kisebb üzletek, szervizek árai 3000-6500 Ft-nál állnak meg. Ezek a díjak persze régiónként változhatnak. Értelemszerűen egy kisebb forgalmú, vidéki cégnél olcsóbb a tárolás.

Itt a tárolás mellett az akkumulátor töltését és a guminyomás ellenőrzését is elvégzik, esetleg a motorkerékpár tisztántartását is. Vannak olyan cégek, akik a náluk tárolt motorokat fel is készítik a szezonra és a felkészítés költségeiből kedvezményt is adnak a tulajdonosoknak. Tavasszal csak ki kell fizetni a számlát és tiszta, jó műszaki állapotú, frissen szervizelt motorunkat hazavinni. Ez a legkényelmesebb megoldás, bár a költségek tekintetében a legdrágább is. A nyári hónapokban való tárolásra viszont ez a megoldás nem gyógyír.

Egyik üzlet sem vállalja be, hogy biztonsági őrt alkalmazzon arra az esetre, ha épp vasárnap délelőtt szottyanna kedvünk egyet gurulni, és ekkor kinyissa nekünk a tárolót. Ilyenkor, aki megteheti, parkolóhelyet bérel vagy garázst. A garázsok bérleti díja 5000 - 20 000 Ft között mozog, de ez az ár már sokkal barátságosabb, ha többen összeállnak és 3-4 motort tárolnak egy helyen, mivel a költségek megoszlanak. A mélygarázsokban, parkolóházakban az árak változók, de itt is, 4000 - 6000 Ft körüli az az összeg, amit havonta ki kell fizetnünk. Hátrányuk, hogy jobban szem előtt vannak a gépek, így a tolvajoknak hamar szemet szúrhat a járgány, és amit el akarnak vinni, azt sajnos el is viszik.

Parkolóházakban léteznek olyan tárolók, ahová 3-4 karcsúbb motor befér és ezeket a garázsokhoz hasonlóan többen is bérelhetik egyszerre. Ez a megoldás jobb a sima parkolóházi helynél, mivel elzárva vannak a motorok, így kevésbé ingerlő a tolvajok számára, bár már előfordult, hogy ilyen tárolóból tulajdonítottak el nagyvasat.

Mostohább megoldás a fedetlen parkoló, azaz a csillaggarázs. Költség szempontjából kedvezőbb, de a kutyapisitől kezdve a galambürülékig mindennel számolnunk kell, és persze az időjárás is nyomot tud hagyni a motoron. Persze a takaróponyva ilyenkor valamelyest javíthatja a helyzetet.

Hol tartod a télen motorodat?

 • 917
  Garázsban
 • 84
  Kertben
 • 80
  Szobában
 • 66
  Utcán
 • 21
  Szervizben

Különbségek természetesen vannak, mindenkinek pénztárcájához mérten választhat a lehetőségek közül. A nappaliban, előszobában való tárolás a mindennapi használatot nem oldja ugyan meg, de legalább nem kell 2-3 hónapot hókupac alatt dideregnie kétkerekű kedvencünknek.

A fotókat olvasóink küldték. Köszönjünk!