Férfi vagy? Sírtál ma már?

2011.06.08. 13:28

Árpád apánk feltúrta a filmhíradót archívumát és brutális érdekességeket talált. Kezdjük ott, hogy a sokat siratott magyar motorkerékpár-gyártás valaha a robogóiparban sem tétlenkedett, de a történet korántsem a Panni és Tünde robogókkal kezdődött. Én konkrétan majdnem sírtam, látván, hogy 1948-ban milyen pofás kis mopedet konstruált két magyar mérnök, gyakorlatilag világszínvonalon.

Hogy a szocialista tervgazdálkodás vagy egyéb más elmebaj okozta totális elsikkadását, nem tudom, pedig ez még a ló alatt is átmegy. Kattints a videóra, ha neked is véged lesz!

1948 márciusában is foglalkozott a filmhíradó egy érdekességgel, Zymirski, a híres lengyel motorkerékpáros sivatagi járműnek szánt motorizált duplakerekű rollerével. Én itt némi zavart érzek az erőben, talán nem egészen értette a riporter, miről van szó, de valahol a Yamaha BWS és a Kisromet ősének keveredését látjuk még akkor is, ha ez ellentmondás.


A harmadik filmhíradó-részlet sem 3D még: 1939-ből való, és segédmotoros csillagtúráról számol be. Akkoriban az ilyesmi még a Kerékpáros Szövetség hatásköre volt, a résztvevők pedig bicikliszerűen nagykerekű, de igencsak bevállalható mopedekkel gyűrték az aszfaltot, néhol mókás Superbike-üléspozícióban. Csodálatos, ma is kéne ilyen.