Káromkodni támadt kedvem

2011.07.05. 10:24

Miért jó a Fülöp-szigeteken lakni? Az átlaghőmérséklet 26,6 fok, igaz, gyakran szarrá ázhatsz monszunidőszakban. A csajokon túl azonban még egy jó érvet azonban biztosan tudok: a motoros-robogós kultúra olyan mértékben fejlettebb a mienknél, és annyira a közlekedés részei a kétkerekűek, hogy nálunk sosem látott típusok is megtalálhatók. Főleg kisebb, praktikusabb kategóriákban.

Egy kedves kommentelőnk (mivel nem csak trollok vannak) görögországi nyaralási emlékeit megidézve említett pár típust - de Görögországban most nem jó lakni, ezért maradjunk képzeletben Ázsiában.

 
Fullos bemutató, egzotikus nyelven

A Yamaha T135 és a Suzuki Raider 150 valószínűleg nem csak az én nyálelválasztásomat indította meg. Mindkettő igen jópofa, acél bölcsővázas mopedszerűség, amely azonban erősen kilóg a segédmotor kategóriából: underbone motorkerékpároknak hívják ezeket, nincs rá nagyon magyar szó.


Versenyeket is rendeznek

Nálunk is fut egy-két hasonló típus, mint a Kawasaki ZX 130 Kaze vagy a Honda Innova, csak sajnos méregdrágán. Az underbone motorkerékpárok közös jellemzője a bölcsőváz, a körváltó és kuplung, lánchajtás valamint a nagy kerék. A robogókra csak első ránézésre hasonlítanak - a blokk is a hagyományos motorkerékpárok pozíciójában van, egyedül a tank ülés alatti elhelyezése van rokonságban a röpsúlyos libakergetőkkel.


Tuning hegyek

A Yamaha T135-öt Snipernek hívják a Fülöp-szigeteken, Sparknak Thaiföldön és Jupiter MX-nek Indonéziában. Nálunk meg UFO-nak.

Négyütemű, 135 köbcentis, vizes, egyhengeres, aluminíumfejű blokkjába négy szelepen keresztül injektor vagy szenzoros karbi nyomja a szaftot, cirka 12 lóerőt préselve ki belőle. Ez elég a 162km/h (!) végsebességhez, mert csak 103 kiló üresen.

A váltó négy vagy ötfokozatú, hagyományos vagy automata kuplunggal. Általában elöl egy tárcsás (de létezik dupla is), hátul dobfékkel. A kerekek nagyok, 17-esek, de virslik. Abszolúte csúcstechnika a maga nemében, és a dizájn se rossz.

A filippinó vagányok szénné is tuningolják, biztos ami biztos. (Az alsó három kép nem széria.) Megtehetik, mert az új ára forintban 4 kiló körül van – szerintem most mind ugyanazt gondoljuk. Le is írnám, de nincs képregény-karakterkészletem villámokkal és halálfejekkel.

A Raider 150-ről legközelebb!