Robogó parasztoknak

2011.10.01. 12:13

A Motra név nem tájszólás, vagy nyelvbotlás eredménye: a Honda nevezte el így az 1982 és 1983 között gyártott munkagép jellegű minibike-ot. Olyan benyomást kelt, mint a kutyák közül a mopsz - a legtöbb ember szerint csúnya, akinek viszont van affinitása, az nemhogy szépnek látja, hanem egyenesen megőrül értük. Ilyen vagyok én is.

A Motra megalkotása során semmiféle formatervezést nem végeztek, vagy ha mégis, a dizájnert csak törött lábbal engedték rajzolni. Meglehetősen ipari kinézetű, de épp ez adja a szépségét: ez a tiszta funkcionálitás. Ennél funkcionálisabb csak akkor lenne, ha rá lenne hegesztve egy melós is. Munkavédelmi sisakban.

Csak távolról emlékeztet a mai járművekre, még kevésbé egy hétköznapi közlekedésre alkalmas ötvenesre. Fő felhasználási területe a könnyű terep, a mezőgazdasági területek és szántóföldek, az építkezések és az erdei munkák helyszíne. A végsebesség sem magas, a fogyasztás pedig a négyüteműekhez képest is alacsony, 1,4 liter, igaz a végsebesség 45 km/h. A háromfokozatú mechanikus váltóhoz viszont jár a felező, hogy mindenhol fel tudjon menni.

A Motra a igazi szállítóeszköz. Elöl-hátul masszív, nagy csomagtartói hobbi- vagy munkaeszközeink szállításra lettek kialakítva, esetleg horgászoknak elhozni egy tonna halat a bányatóról.


Pimpelt Motra

Sajnos japán belpiacos, Európában szinte lehetetlen ilyennel találkozni. Persze 2004-ben a Honda rájött, hogy hasonló formaterv sikeres lehet a világpiacon, így a Zoomer a Motra szellemi utódjának tekinthető (különösen a 250-es), még akkor is, ha ez már nem a Cub alapjaira épül.

Bár a Motra már ritkaság, de több hasonló, ipari célra készült, elpusztíthatatlan jármű létezik, amelyekről szinte nem is tudunk, hiszen nem öntik őket az általunk ismert marketingcsatornákba. Ilyen a Rahier, amely berántós blokkal készül és aki ilyesmire vágyik, jóval könnyebben juthat hozzá: Csehországban gyártják, de ára az örök életet és az ipari felhasználást tükrözi. A Motra húszévesen nem sokkal olcsóbb, mint a Rahier újonnan: a weben 1500 fontért láttam, de nincs tele az e-bay hirdetésekkel.

Bárcsak a Rometnek eszébe jutott volna a Pony mellé valami ilyesmi!