Abszolút elmebeteg, mopeddal

2012.02.29. 15:38

A cím csak fikció: ugyan tényleg elmebetegről van szó, mopedje is van, főleg azzal elmebetegeskedik, de ez csak egy film.

A motoros filmek általában ótvar szarok. Ha csak az utóbbi tíz év termését nézzük és elvonatkoztatunk attól, hogy a legtöbb filmben a motoros csakis köcsög lehet, rögtön kiemelnék két förtelmet: a Vas és a Bikerboyz. Az utóbbi magyar címét ki sem merem guglizni.

Az előbbi a Halálosiram-producer Neal H. Moritz kreálmánya, és ugyan egy-két tisztességes jelenet van benne, de azok pont nem a motoros és akció-jelenetek. Például amikor a szélerőmű előtt beszélgetnek a motorokon ülve, na, az frankó. A többi meg szar, de annyira, hogy sportgéppel motoroznak a homokban, a vonat tetején (felrántva az elejét a következő kocsira ugratáskor, mint kiscsávó a BMX-et), és van benne 300-zal motorozás sisak nélkül, belvárosban, Playstation 2 grafikával.

Nem tudom megállni, hogy ne számoljak be a bűnügyi szálról, amikor a levágott motorlánccal fojtanak meg valakit, majd a rendőrség a lánckerék alapján beazonosítja a gyilkost. Azzal ne törődjünk, hogy lánc-lánckerék csere együtt van, meg hogy a Harley fogasszíjas.

A bikerfosról már nem is beszélnék, mert a Hayabusán farmerban, enduro sisakban gyorsuló ratyik és repper haverjaik földutas gyorsulási versenye még ezt a mondatot se éri meg. Ez a két gyöngyszem jól mutatja, hogy a motoros akciófilmekről lemondhatunk. Nem mintha normális autós filmből olyan sok lenne.

Mopedes film nyilván nincs, de a ennek a szerencsétlenkedő nyomigyerek kalandjai szórakoztató vígjátékot ígértek: a Hot Rod az előzetes vélemények szerint jónak tűnt.

Igaz, erre nem feltétlenül érdemes adni, és utólag jónak azért nem mondanám. Ráadásul szegény szlovén Tomos moped sem éppen főszereplő, de annyit pont érdemes megnézni a filmből, amit ezen az oldalon látsz.

Nem gyenge mopedes és egyéb pofáraesések akadnak benne, köztük olyan, amiket nem is tudom, hogyan csináltak meg. A hozzáértők szerint egy Tomos ennyit nem bír ki.

A főszereplő már jóval többet, sajnos.