Mindig az autós a hibás?

2013.03.19. 12:42
3 hozzászólás

Jön a tavasz: szándékosan feszegetem a közlekedésbiztonság témáját. Már csak azért is, mert van egy olyan közvélekedés, miszerint mindig az autós a köcsög.

"Előztem a a kocsisort, erre a buzi autós kikanyarodott balra."

"Szegény motoros ment a főúton, a skodás papa meg kikanyarodott elé."

Ezekből a sztorikból mindig kimarad egy-két apró nüansz, mondjuk, hogy 160-180-nal haladt a motoros a megengedett 90 helyett, vagy hasonlóan szabálytalanul és gyorshajtva előzött.

Ebben az országban nagyon nagy divat a szabályokat leszarni. Tény, hogy nagyon nagy disznóság az egyenes, alacsony forgalmú úton kint felejtett 30-as tábla, de azért sokan nem bírják ám felfogni, hogy a skodás papa bármilyen béna is, nem kell elvárni tőle a jövőbelátás képességet, sőt, beépített radar sincs a fejében, hogy tudja, a távolban levő (vagy akkor még nem levő) kis pont nem kilencvennel, hanem kétszer annyival érkezik.

Az autóknak meg van az úgynevezett holttere, ami azt is jelenti, hogy amikor jobbra-balra indexel és kanyarodik a prosztó, nem okvetlen látja, hogy éppen ész nélkül, túl nagy sebességgel előz egy motoros gyökér. Látni ugyanis - bármilyen hihetetlen is - nem látja sem tükörből sem, sem oldalra nézve. 

robogó baleset teszt.jpg

Egyáltalán nem akartam erről a témáról írni, mert volt már pár olcsó megoldás, amikor beembeddeltem egy balesetes videót. De ezt látni kell, és terjeszteni az igét: óvatosság, közlekedni ésszel kell! Ne arról beszélgessünk, hogy köcsögök az autósok; pontosabban ne az autósok legyenek köcsögök, mert nincsen detektoruk, amivel látják a beláthatatlanban is, mikor jön egy gyorshajtó. Arról beszéljünk inkább, hogy ne legyünk barom motorosok/robogósok. 

robogós hulla.jpg

Nem kötelező (virtuális) nyolcvannal cikázni a senkinek sem az autók között. Lehet lassan is kocsisorozni. A féket készenléti állapotba lehet helyezkedni a nyélgázazás helyett, amikor az országútra becsatlakozó kereszteződésben várakozikegy autó .

Az alábbi gyöngyszemet tök véletlenül találtam az indavideón, ez késztetett erre a posztra. Erre is azt mondjuk, hogy az autós a hülye? (Már persze azt leszámítva, hogy senki meg sem mozdul, hogy segítsen.)

Lehet elméleteket gyártani, hogy mi lehetett a hiba. Benézte? Elromlott a fék? Fennakadt a gáz? Pisilni kellett? Sietett haza a Barátok köztre? Nem figyelt oda, mert jelzett a faszbúk? Azt gondolta, még átcsusszan?

Igazából teljesen minden. Nincs más magyarázat, mint hogy az ilyen egy barom.