Ideges egy dög: tuning Malaguti F10

2013.09.08. 18:39
0 hozzászólás

malaguti f10_2.jpg

A Malaguti F10 emlékeztet az F12-re, bár ez kronológiailag fordítva van, mert az F10 volt előbb. Mindkettő a sportos robogók vonalát erősíti, de ez az F10 abban különleges, hogy egyfajta szolid, mégis látványos tuningon esett át.

Már gyárilag sem volt rossz. Az F10 sportos robogó, jól megy, kanyarodik 75 kiló körüli tömegével és a 10 colos kerekek nem zavaróak a 100/80-as gumikkal: kicsi és fürge.

malaguti f10_8.jpg
Kicsit meglepett, hogy a blokk fekvő Minarelli, gyakorlatilag ugyanaz, mint a 3KJ jog motorja. Ez garantálja a megbízhatóságot, legendásan sokat kibír. 

malaguti f10_7.jpg

A fékek elég pengék, az első Grimeca tárcsa és a hátsó dob is jól fog és jól adagolható, főleg a kampós fékkarokkal, amiben jól bele lehet kapaszkodni.

malaguti f10_6.jpg

A tuning a blokkot nem érinti: széria ötvenes, talán a főtengelycsapágy erősített. A kipufogó jól láthatóan nem a gyári, hanem kék és rázós, de sajnos a műszaki részletekről nem tudok sokat mondani, mert a robogó tuningkipufogók kiesnek az érdeklődési körömből. Brutálisan át van állítva a variátor - nyilván az se gyári.

malaguti f10_4.jpg
Először azt hittem, el se tudok indulni, mert szokatlanul magas fordulaton nyit, ameddig az ember nem pörgetné, mert azt hiszi, nagyot ránt, pedig nem. A blokk üzemi fordulatszáma ezzel fel van nyomva abba a tartományba, ahol mindig erős, a kipufogó meg segíti a jó gázcserét.

malaguti f10_5.jpg
Olyan érzés tényleg mintha menne mint az állat és a léptékhez képest jól is megy, miközben a fogyasztás 3,5 literben megáll. Nem tudtam végsebességet mérni a városban, de nyolcvanat simán megy és a dombok meg se kottyannak neki, miközben a sátán üvöltésével halad töretlenül.

malaguti f10_3.jpg
Vannak persze tuningos allűrök, de ettől szép a dolog, a gépészkedéstől. Az önindítót be kellett áldozni az új variátor miatt. Indításkor ülés alatti fedél le, és kézzel be kell fogni az légszűrő száját, hogy ne legyen szegény a keverék. De aztán pöccröff, melegen is.

Nem tudom, mennyit kellett rákölteni és megéri-e, de ezzel a pár átalakítással egészen mókás kis motorka lett belőle, már ha megszokod, hogy csak dinamikusan és csak üvöltve tudsz vele közlekedni. 

malaguti f10.jpg

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.