Szabadítsátok ki Piaggiót!

2014.01.23. 15:17

Free (5 of 11).jpg

Marha rossz szóvicc, ráadásul fordítva kellene írni a robogó nevét: Free Piaggio, de attól még marha rossz a neve is. Mit akartak ezzel? Szabadság? Born to Be Wild? Ezzel? Vagy szabadság a közértig?

Van aki a robogóban vagányságot, életérzést keres, van akinél ez egy trendi, menő jármű. Na, a Free pont az a robogó, aminél ezekről só sincs, pedig elsőre a furcsa, butácska külső valamiféle formatervezési szándékot mutat. De az sincs. 

Free (1 of 11).jpg

Ez olyan, mint egy Trabant. Nem jó példa, Trabant már nincs. Mondhatnám, hogy a robogók Astrája, de ma már egy Astra túl jó és túl extrázott.

Inkább egy Dacia Logan. Igaz elsőre a Free egész pofás nagykerekű robogónak néz ki, de ha közelebből megnézed, ez egy igazi faék. Célszerszám, minden extra nélkül. A nagy kerék nem is annyira nagy, cserébe a futómű nem túl komoly.

Free (6 of 11).jpg

De legalább tárcsafék van, ha nem is a világ legjobb fékje. Van egy jó kis Piaggio blokk, ami ugye sok más típusban is van, ezért nem lesz alkatrész gond. Masszív kapaszkodó-csomagtartó egység, melyből az előbbi a kihajtható utaslábtartóval rendszámosként legális kétszemélyest farag belőle olyan országokban, ahol ilyen van. Sisaktartó, ha nem is túl nagy. Normális műszeregység a mókás kormányidom tetején, ami úgy néz ki, mint egy repülő sirály szemből. Nagyméretű indexek elöl-hátul. Minden van, ami kell.

Free (10 of 11).jpg

Mégis az egész valami iszonyú puritán. Semmi Aprilia Scarabeo-utánérzés nincs, kisebb és keskenyebb is annál.  A Gulliverre nyilván formára sem emlékeztet, de masszivításban sem. De ez nem feltétlenül negatív: pont egy olyan jószág benyomását kelti, ami nem szép, nem csúcstechnika, nem műszaki ékszerdoboz, nem villantósrobogó hülyegyerekeknek, hanem egy hétköznapi, akár ütni-vágni való jármű.

Free (8 of 11).jpg

Nem megy jó, de rosszul sem. A futómű semennyire nem sportos, különösebben nem is kényelmes. Átlagos, de megteszi. A helykínálat nem túl jelentős, inkább kicsi robogó, mint nagy. Mindemellett a presztízse nulla. Nem köpnek le vele, kedvesen érdeklődve, hogy "mi ez a gané?" - csak nem vesznek észre. Baj ez? Nem, legalább nem lopják el.

Free (9 of 11).jpg

Mindez azt jelenti, hogy ezt a fapados robogót fapados áron lehet megvenni, így reálisan nézve az egyik legjobb választás. Akinek olcsó robogó kell, tegye be a listába a Piaggio Zip mellé, mert ki lehet fogni jókat és megéri.

Fapad, igénytelen. Ezért tetszik. 

Free (3 of 11).jpg