Kit érdekelnek a rendőrmercik, ha vannak polgárőr robogók?

2015.02.27. 15:37

A polgárőrök az én fejemben szinte nem is léteztek, tudtam róluk, de személyes élményem nem igazán voltak. Olyannyira, hogy bár a sajtómeghívó öt és fél rövid sorában is vagy háromszor le volt írva, hogy a Polgárőr Szövetség kapja a robogókat, egészen a helyszínre megérkezésig az volt a fejemben, hogy robogós rendőrök fogják ellepni a városokat.



Velük viszont már több emlékem van - egyszer mentem haza, és kaputól 300 méternyire kiintettek a posta előtt ácsorgó rendőrök. Tavasz volt, a motoros meg mindig gyanús, szóval akár még jogos is lehetett volna, és míg sikerült csekkolni, hogy sem a motor nem lopott, és engem sem köröznek, az pont kiadott egy húsz perces kötetlen témájú beszélgetést. Szó volt az ötvenes Yamahákról, amit ők a jó időben jutalomnak éltek meg, illetve beavattak, hogy így könnyebb bemenni a parkokba és a négyemeletesek közé. Nem firtattam, hogy mi keresnivalója van a parkban belső égésű járműnek, inkább mehetnékem volt, mintsem végigjátszani a bosszúból elkövetett izzókészlet és elsősegélycsomag ellenőrzést.



A polgárőrökről még kevesebb izgalmas történetem van: rémlik, hogy még tizenévesen valami koncerten meghallgattam egy tahót, aki elmesélte, milyen jó polgárőr köntösben köcsögöltetni a csöveseket a kiserdőben, de így visszagondolva nem sok igazságtartalma volt a hősies történeteinek. Viszont Zsolti barátom lelkes polgárőr - legalábbis amikor nem informatikai zseniként dolgozik, aktívan járőrözik a Balaton-felvidéki kis falujában. Az ő legforróbb pillanata valami olyasmi volt, amikor lehűtött néhány nyugdíjast, hogy a falu kútján nem vizezik az üzemanyagot, mert a kettő nem szeret csak úgy összekeveredni.



A készenléti rendőrség bázisára érve viszont hamar kiderült, hogy a harminc Honda Vision 50-et az Országos Polgárőr Szövetség között szórják szét, ráadásul elég igazságos módon bírálták el a pályázatokat, az összesből csak kettő marad a fővárosban az ORFK OBB által támogatott robogókból.
A robogók mellé kiállított polgárőröktől megtudtam, hogy ők nem intézkedhetnek, a legdurvább intervenciójuk a rendőr hívása, de a jelenlétük érezhetően javítja a közbiztonságot. Az átadott Hondák egyébként ilyen szempontból tökéletesek. A kétszelepes, négyütemű ötvenes blokk benzint nem fogyaszt, az pedig, hogy lomha mint a vemhes lajhár, az senkit nem zavar, hiszen nem kell üldözőbe venniük senkit.


A látvány viszont kellően rendőrös, a felcsíkozott fehér robogók és a rajtuk ülő láthatósági mellényes tagok jól hozzák a rendőr pónemet, ha mondjuk valaki a diszkóból hazafelé elkezd kukákat borogatni, simán veheti őket komolyan. Lőttem is róluk olyan képet, amivel egy beragasztózott huligán szemszögét próbáltam ábrázolni, és hát mit is mondjak, működik a rendőr álca. Mondjuk a biztonsági cégek már kimaxolták a mimikrit.