2016.10.10. 12:06

Ezúttal az elektromos robogókban utazó, müncheni székhelyű Govecs állt elő a Simson Schwalbe modern átiratával - sok hasonló tervről hallottunk már, ebben a kezdeményezésben az a különleges, hogy a Govecs-nek sikerült megszereznie a gyártáshoz és a név használatához szükséges jogokat, valamint tizenegy országban van már kereskedőjük.

Az új villany-Schwalbe formája megőrizte az eredeti motor néhány jellegzetes vonalát, ilyen a szögletes lámpa, a küllős kerekek, a félig burkolt far és a hátsó sárvédő jellegzetes csíkjai. Az érdekesebb megoldások közé tartozik a kormányvégen lévő úgynevezett ökörszem-index és a szíjhajtás, amivel a Bosch villanymotor ereje eljut a hátsó kerékhez.

Az elektromos Schwalbét a lengyelországi Wroclawban gyártják, az áramot pedig Bosch lítium-ion akksik tárolják. A teljes töltéshez 4-5 óra szükséges, de gyorstöltéssel 80 százalékra 1-2 óra alatt is fel lehet nyomni az akkumulátorokat, a robogó hatótávja körülbelül 100 kilométer, legnagyobb sebessége 45 km/h. Valószínűleg lehetne rá olyan szoftvert írni, ami engedi gyorsabban menni, így viszont megfelel a német Mofa-kategóriának.

Az első megrendelők 2017 nyarán vehetik át a Schwalbéjüket, de már 2017 elején meg fog nyitni Berlinben a kimondott Schwalbéra specializálódó üzletük. Első körben Németország a célpiac, majd fokozatosan nyitnak Európa többi országa felé, jellemzően nyugati irányban - máshol ugyanis nem valószínű, hogy máshol jelentős kereslet lenne az 5000 euróról, azaz nagyjából másfél millió forintról induló villanyrobogó iránt.