Megint vettünk valami feleslegeset

2016.10.13. 06:12

Szabó barátomra rászakadt a felismerés, hogy ki szeretne próbálni egy régi, váltós 50-est. Valamiért vonzódunk a sok szereléshez és a faék egyszerűségű technológiához, ezért a szoci vasak között kezdtünk kutatni. A szűk keresztmetszet elsősorban az ár volt, így a most épp drágulófélben lévő Simsonok kapásból kiestek.

Jóformán el se kezdődött a keresés, teljesen véletlenül rátaláltunk egy Jawa Mustangra a huszadik kerületben. Évek óta nem volt indítva, ránézésre hiánytalan, kevés pénzért. Nézzük meg! Egyébként a motor 1972-es gyártású, 23A, avagy Mustang típusú abból is az 50/4-es, tehát az erősebb, 4 lóerős darab.

Már az elővakarás előtt kiderül: első tulajos motorról van szó, aminek megvan az eredeti Skálás számlája, amit 1972-ben állítottak ki. Egy kis fészerből bányásztuk elő a Jawát: őszinte, fakó piros szín, pókhálók és kosz, szimpatikus darab. Minden alkatrésze eredeti, motorja szépen átfordul, váltója is működik első blikkre. Összesen 14 ezer kilométer van az órájában, állítólag két éve még használatban volt.

Amikor előkerültek a harminc éves újságpapírokba csomagolt új és használt alkatrészek, elolvadtunk. Ki csinál manapság ilyet? Fenomenális. Természetesen elhoztuk, kellett még valamilyen hülye jármű a sok TVS Eko mellé. Miután szétszedtük, átnéztük és életre bírtuk, meglátjuk, hogy jó döntés volt e elkölteni rá azt a 17 ezer forintot, amibe került.