Lánctalpas robogó oda, ahonnan már semmi nem megy tovább

2021.04.14. 11:49

Az orosozk bemutatták minden idők leghipszterebb robogóját, a lánctalpas Hamyakot, ami körülbelül akkora, mint egy gyerekbicikli, műszakilag pedig félúton van egy robogó és egy hómobil között. A meghajtásáról egy 150 köbcentis, négyütmű kínai blokk gondoskodik, és állítólag mindenhol elmegy, legyen szó süppedős talajról, hóról vagy homokról - a nehézségek kemény talajon vagy aszfalton kezdődnek, ezeken a felületeken már egyáltalán nem triviális a kanyarodás.

A Hamyak 85 kilót nyom, és befér egy csomagtartóba is, ahonnan könnyen elő lehet kapni, és tovább menni oda, ahol már a legdurvább terepjárok is elakadnak. A végsebessége állítólag 43 km/h, de a futómű sajátosságai alapján a 20 km/h már bőven félelmetes lehet rajta. A várható felhasználási módokat tekintve a fogyasztását sem liter/100 km-ben adják meg, hanem úgy, hogy óránként nagyjából egy litert fogyaszt. A tank 10 literes, és van hátul egy tartály további öt liter tartalék üzemanyagnak. A gyári kiegészítők közé tartozik még 15 méter kötél, egy balta, egy összecsukható fűrész, egy iránytű, egy zseblámpa és egy termosz.

A Hamyak eredetileg egyedi példánynak készült, Eduard Luzyanin a 2020-as All-Terrain Vehicle Tropyh-ra építette, de azóta futottak be további rendelések is - ő pedig örömmel kiszolgálja az ügyfeleket.