Szúnyogtestű csehszlovákok

2010.07.09. 08:20

A két krosszgép a kert végében fetrengő roncsokból épült. Jiří Boubalnak nem volt szíve kidobni a Jawa Mustang és 21-es Pionier alkatrészeket, inkább nekiállt, hogy a gyerekkorában látott kis versenymotorokat megépítse. Az eredetiek képeit egy újságban látta – sokáig kellett nyomoznia, de nem adta föl: pont olyat szeretett volna, amibe egykor beleszeretett. Az ötveneseket 1962-63 során egy Kreibach nevű mérnök építette, akkor még számos versenyen rajthoz álltak a vadított „krosszpincsik”. 

A karburátor ČZ 150 C-ről, a hátsó villa Jawa 250-ből való, akárcsak a hozzá kapcsolt rugós tag. Az Earles-villa saját konstrukció, néhány elhajított kísérleti darab után készült, szintén régi fotók alapján.

A háromfokozatú váltó pedálja a korábbi Jawa 555-ről származik, a lábtartók viszont azonosíthatatlanok. A cseh kamaszok között ismert tény volt, hogy a gödrökkel óvatosan kell bánni – az ugratás után könnyen összeroppant a váz. Hogy ezt elkerüljék, kicserélték az alsó csövet és egy felső, erősítő rudat is hegesztettek a nagykerekű robogó vázához.

A hivatalosan sosem volt versenymotor replikája fillérekből készült három hét alatt. Jiří Boubal tervezi a kétütemű blokk felerősítését és egy négyes ČZ váltó beépítését is. Mindkettő gyönyörű lett – restaurálni nem lett volna érdemes őket, de ez a munka magáért beszél. 

(A képek forrása: icmn.cz)