2010.07.21. 11:02
6 hozzászólás

A hillclimb, vagyis a hegyre kapaszkodó motorversenyzés jóformán egyidős az amerikai motorgyártással. Már a század első évtizedében ezzel szórakoztak az unatkozó ifjak. Ahogy nőtt a gépek teljesítménye, úgy öltött egyre komolyabb formát a hobbi – szép lassan sportággá vált.

Máig népszerűek a V2-es gépek, a versenyzők kedvelik a konstrukció adta karakterisztikát. Ahhoz, hogy a szinte függőleges falon felmenjen a motor, számtalan változást eszközöltek. Előbb csak a láncos gumi jelent meg, később a hosszabb lengővilla is, majd egyre komolyabb tuningtrükkök tették félelmetesen erőssé a blokkokat. A technika finomodásával a szabályok nem váltak bonyolultabbá: az nyer, aki a legmagasabbra jut.

Első képünk egy korai Harley-Davidson Sportstert ábrázol – ez a futam nem sikerült. A hátrafordulós baleset tipikus, szinte minden versenyen láthatunk hasonlót. Kattintsanak a képekre, régi versenyfotók galériája nyílik!

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.