2011.05.23. 23:24

A japánok különös népek. Bár a világ legjobb motorjait gyártják, szexuális elhajlásaikban és életmódjuk bizonyos aspektusaiban nem szívesen osztozik az európaiságba gyöpösödött ember.

Nem csak a feszültséget vezetik le számunkra furcsa módon, de gyakran a szórakozásnak is különös módjait választják.

Mindennek ellenpontjaként ott áll a japán ipar zsenialitása. Ez paradox helyzetet teremt: ha összevetjük a motorkerékpár-gyártásban felmutatott eredményeket a japán "tuningművészet" vadhajtásaival, még a népi szokásjog beható ismerete nélkül is szívesen nyúlnánk a rövid kard után. Bár lehet, nem önmagunkon végrehajtott harakiri, hanem a videón is látható tehetséges fiatalemberen elvégzendő herekiri végrehajtása céljából.

Nem elég, hogy az átépítés szörnyű: az észlény a kuplung és a gáz rángatásával próbál - az ő fogalmai szerint - zenei élményt kicsikarni, hadd kopjon a technika. Sőt ezt még roppant tudományossággal el is magyarázza. Mint látjuk, alul lehet múlni a nálunk népszerű gumiégetés (parasztosan: Max-kör) mániáját is!

A kultúrsokkot kompenzálandó, íme a négy nagy gyártó egy-egy gyönyörű négyszázasa: csak reménykedünk, hogy ezek bajszát nem húzzák hidegen tövig a hang demonstrálása érdekében.