Bud Spencer is sírna érte

2011.09.27. 16:02

Sárga, mint egy Caterpillar

2011-ben több érdekes és több botrányosan unalmas motort is bemutattak. Sajnos egyre ritkábban fut át a kellemes remegés a tesztgépek megkapása előtt, de néha még érezzük, van remény. Idén én egyszer jöttem igazán lázba, és pont ez volt az, amit még ki sem próbálhattunk – pedig a Rahiertől még Bud Spencernek is megizzadna a tenyere.
Érdekes kis gép, szinte alkatrész is alig van rajta. Pont ez a lényege, ennek ilyennek kell lennie: ez munkamotor. Tervezője Ivo Kastan, a cseh Dakar-versenyző: célja egy univerzális, építkezéseken, erdőben, nagy kiterjedésű telephelyeken használható motor létrehozása volt.

Egyszerű, üzembiztos

A beépített stabilmotor minimális karbantartást igényel, a CVT automata váltó pedig egyszerű kezelést biztosít. Nincs rugózás, csak a buci kerekek meg a csillapított nyereg fogja fel a döccenőket – ennél a tempónál ez simán elég. A Subaru Robin EX 17 OHC vezérlésű, 170 köbcentis egyhengerese hat lóerős, ami nem sok, de a 11,3 Nm-es nyomaték nagyon szimpatikussá teszi: biztos, hogy nagyon szórakoztató lehet rajta bohóckodni a dombok és földhányások között.

Többféle utánfutó is kapcsolható hozzá

Mivel nem közúti forgalomra tervezték (bár lámpával is felszerelhető), így a legkézenfekvőbb keverékképzési megoldást, a karburátort választották. Ez a fajta szemléletmód az egész gépre jellemző: egyszerű, mint egy raklap – nincs férfi, aki ne szeretne művezető lenni egy autópálya-építésen, ha ilyet adnak a helyszíni terepszemlére.

A harmincas végsebesség éppen elég

A Rahier tömege 78 kiló, akár egy kisteher platójára sem gond feldobni. A kormány amúgy is behajtható: tenyérnyi helyen, akár egy kerti bódéban is tárolható. Utánfutó is akasztható rá, de enélkül is kreatív módon fel lehet pakolni. Az indítása berántással történik, fogyasztása 1liter üzemóránként, végsebessége 30 km/h – a felhasználási területét nézve ez pont elég.

Motorja megbízható, a Subaru Robin terméke

Motoros szemmel puritánnak tűnik, de ezt nem nekik, hanem munkásoknak tervezték. Minimális gondozásigény, hosszú élettartam – ez kell azoknak, akik egy 10-12 litert fogyasztó terepjárót váltanának le az 50 ezer cseh koronába, vagyis 580 ezer forintba kerülő Rahierrel.

Jó kiállású, igaz?

Nem építek autópályát, nincs gázvezetékem, sőt erdész sem vagyok: ennek ellenére, bevallom, kéne.

Munkagépek egymás között