Őrült volt, de nem halt bele

2011.09.28. 16:06

Orren „Putt” Mossman a huszadik század első felének legnépszerűbb motoros akrobatája volt. Negyvenéves pályafutása alatt hat kontinens negyvenöt országában lépett fel. Igen, már akkor is, sőt, korábban is voltak olyan fickók, akik mindenféle ugrásokkal, esésekkel és más trükkös manőverekkel szórakoztatták közönségüket.

Kár, hogy hatvan évvel ezelőtt még nem léteztek olyan finom képrögzítő berendezések, melyekkel élethűen ábrázolni lehetett volna a sebességet, a dinamikus mozgásokat és magát az embert, aki azért élt, hogy mások meghökkenjenek. Az asszonyok sikoltottak, a gyerekek pedig ráleltek életük első hősére, amikor a mutatvány végén rendre kiderült, Mossmannek ezúttal sem esett baja.

Az amerikai stuntrider 1906-ban született az Iowa állambeli Eldorában, egyszerű farmercsalád gyermekeként. Fiatal korában a lópatkódobó sportban tarolt, később nemzeti, majd világbajnoki címet szerzett. Valószínűleg így kapott kedvet a bokszhoz, a pankrációhoz és az akrobatikához. Nyilván kitalálták, újabb bajnoki címek következtek.

Húsz évesen vásárolta első motorkerékpárját, és a legenda szerint az első akrobatamutatványt azért hajtotta végre, hogy lenyűgözzön néhány út szélén bámészkodó csinos nőt. Az első trükk még csak egy nyeregre állás volt, de ez is hatott, zúgott a taps, mely kitartott Mossman karrierje során, beleértve a második világháborút is, amikor katonákat szórakoztatott műsorával.

Tévednek ha azt várják, hogy most leírjam, végül a nagy dög Indianja temette maga alá és halt meg negyvenévesen. Nem, Putt Mossman 88 éves korában hunyt el, és az AMA Motorcycle Hall of Fame róla szóló írása szerint még hetvenéves korában is dolgozott. Kisebb bemutatókat csinált, néha besegített Hollywoodnak. Az tartotta életben, ami a többséget minden bizonnyal nagyon hamar megölne. A tanulság legyen annyi, hogy az igazi zseni az eget ostromolja, de szemben az átlaggal, általában meg is érinti azt, és lehet, hogy ehhez egy motorkerékpár is elég.