Ki ez a magyar milliomos?

2012.01.02. 14:46

 

Keveset tudunk a magyar kilométer-milliomosról. Borsay Imréről egy olasz blogon olvastam először, de hiába kerestem róla plusz infókat, szinte csak ugyanazokat a félmondatokat dobta fel a kereső.

Ki ez a férfi? Ismeri valaki? Annyit tudunk róla, hogy 1956-ban disszidált, majd Franciaországban telepedett le. A képeken látható szépségesen elhasznált Aermacchiját 1969-ban vásárolta, akkor még fényesen és újan. A források szerint autója sosem volt, 250-es, egyhengeres négyütemű motorjával több mint egymillió kilométert motorozott.

Ezek a fotókat Jean Bourdache készítette egy bolhapiac parkolójában – Borsay Imre lelkes látogatója volt minden ilyen rendezvénynek, ahol hobbijához (vagy szakmájához?) keresett csillagászati szakkönyveket és tárgyakat.

Évtizedekig mindenhová ezzel a géppel járt, feltehetőleg többször szedte szét és rakta össze újra – egészen 2011-ben bekövetkezett haláláig, nap mint nap ezzel utazott. A tekintélyes futásteljesítményű, szívbemarkolóan megkopott gépet Alain Nibart, Imre barátja szerezte meg – az Aermacchi 250 restaurálás nélkül vált egy gyűjtemény részévé.