Menthetetlen vagyok, Csikós is megmondta

2012.04.20. 06:15

Menthetetlen vagyok, Csikós szerint menthetetlenül csehszlovák. Ez normális: ahogy öregszem, nő bennem a nosztalgia, és mi másra gondoljak vissza, mint a gyerekkoromra? Azokban az években olyan izgalmasan színes volt minden – mifelénk más volt a barna, furcsább a zöld és másként kék az ég.

Gyakran azon kapom magam, hogy ha motorozásra gondolok, a Jawám nyergében látom magam, a képzeletemet betölti az olajos benzinszag és a mély tónusú, alacsony fordulatú kétütemű pürrögés. Magunk között vagyunk, nincs értelme titkolózni: ahogy telnek az évek, feltehetőleg csak egy gép marad majd, s az nem a Suzuki vagy a Yamaha lesz.

Kedves olvasónk, TyerCorp01 hívta fel a figyelmemet erre a videócsokorra. Ő is keményvonalas jawás, így tudja mitől görbül a váz és húzódik össze a szívizom. Csehszlovák filmekből összevágott részek, mindegyikben főszereplő a motor. Az etűdök között évjárat és típusmeghatározás, így azoknak is könnyű, akik kevésbé tájékozottak a márka történetében.

Kývačka, Panel, Bizon, Californian és a többi csemege. Utcai és krosszgépek, papás kóválygás és kőkemény üldözés, minden van. Autósoknak is érdemes végignézni, hisz a forgalomban izgalmas korabeli járművek tűnnek fel – nem csak Škodák!

Na, tessék hátradőlni, jönnek a csehszlovákok!