Csepelen hajt a Vasember

2012.06.08. 12:07

Nagy kalandra készül Szőnyi Ferenc, a hússzoros Ironman. A Race Across Amerikára edz, amit 2010-ben már teljesített és akkor kilencedik helyen ért célba. A versenyen induló kerékpárosok átszelik Észak-Amerikát a nyugatitól a keleti partig, ami közel ötezer kilométer.

A Vasember egy új, egészen különleges biciklivel áll majd rajthoz, ami a mezőnyben eddig egyedülálló. A Schwinn Csepel gyártotta le a Stringbike-ot, amin lánc és fogaskerekek nélküli hajtás található. A szerkezet fantasztikusan néz ki, és most a világ legnehezebb biciklis versenyén be is bizonyíthatja, hogy hatékonyan működik.


Teljes mértékben magyar találmány, bár már egy régóta meglévő ötleten alapul. A lánc helyét speciális műanyag rost huzal vette át, a fogaskerekeket pedig egy érdekes szerkezetre cserélték.

Két oldalt egy-egy lekerekített háromszög alakú alumínium idom adja az erőkart. Váltáskor a csiga változtatja a pozícióját, ezen szalad át a húr. Helyzete föl-le állítható, így növelve, illetve csökkentve az erőkar hosszát. A húr segítségével mind két oldalon felváltva húzzák a hátsó kereket. Előnye, hogy a szerkezet nem csak egy oldalon terheli a kerékpárt.


Egyetlen hátránya a nagyjából hatszázezer forintos ár, amennyiért egy ilyen Stringbike-ot megrendelhetünk. Tekintve, hogy a nadrágunk szára garantáltan nem lesz olajos, ennyiért már egy nagy nevű márkát is kaphatunk nagyobb felszereltséggel, a jól bevált lánchajtással.


A legfőbb befektető, az OTP csoport reméli, hogy Szőnyi úr és az új Stringbike jól teljesít a versenyen. A szerkezet képes arra, vagy talán még többre is, mint a hagyományos hajtás. Úgy vélik, ez a verseny a legmegfelelőbb arra, hogy a magyar találmányt bemutathassák az egész világnak.