Háztetőkön, sisak nélkül, hülye Bond!

2012.10.31. 13:56

Kínálkozó tévhit, hogy manapság már minden veszélyes akciójelenetet ágyban, párnák közt forgatnak, vagy legalábbis CGI és kék háttér felhasználásával. Itt egy példa arra, hogy ez még akkor sem feltétlenül igaz, ha amúgy lenne pénze erre a filmes produkciónak. A legújabb James Bond, a Skyfall üldözéses jelenetéről van szó, melyben átalakított Honda CRF250R-ekkel kergetik egymást a szereplők Isztambul háztetőin.

 

Megjegyzem, Isztambul baromi jó hely, egyszer menjenek el oda. Pokoli csúcsforgalom, BMW endurós rendőrök mindenhol, de ami a legfontosabb, a keleti és a nyugati kultúra harmonikus keveréke az egész. Nem utolsó sorban a marketingcsoportjuk is jó, mert nem csak a James Bond, de a Taken 2 üldözéses jeleneteit is ott forgatták. Tudják, az volt az a film, amelyben a kiugrott elitosztagós Liam Neeson arra kéri lányát, hogy kézigránátok hajigálásával jelezze, merre jár éppen az áthatolhatatlan városban, miközben elrabolt apját keresi.

A Skyfallban valóban gyorsan mennek a motoros kaszkadőrök, valóban sisak nélkül és valóban nem viselnek más védőfelszerelést sem. A felkészüléskor ügyeltek arra, hogy a gyorsan összelapátolt földes ugratókon be lehessen gyakorolni az éles helyzetekben szükséges manővereket. A munka sikerült, Bond dublőre elégedett volt a motorokkal, a jó stábbal, és bár berzenkedett a keskeny tetőjárdákon való száguldozástól, végül nagyon szépen megcsinálta. Erre érdemes rászánni néhány percet. 

 

Egy másik, 1997-es Bond epizód a Tomorrow never dies motoros jelenete jutott eszembe hirtelen, a videó után. Akkor, frissen bemutatott BMW R 1200 C volt az eszköz, ennek megfelelően a tempó sokkal visszafogottabb, mint a Honda krosszmotorjai esetén. Mókás, ahogy a dögnehéz cruiserrel ugyanazokat a farolásos kunsztokat ismételegetik percekig. A BMW nyilván jól jött ki ebből az együttműködésből, hiszen a célcsoport azt hihette, hogy a leggyengébb négyszelepes bokszer valóban egy vagány motorkerékpár, pedig ez csak részben igaz. Szép tárgy, az tény, Pierce Brosnan és Michelles Yeoh jól mozognak, de az összhatás nem érhet a Skyfall közelébe. A C modell végül megbukott, de ez mindegy, Bond örök.