A Császárhoz méltó rendőrmotor

2014.03.20. 17:37

Hogy a japánok, nagyjából bármit képesek úgy csinálni, ahogy európainak eszébe nem jutna, azt tudjuk. Hogy a rendőrautóikra tetőből kipattanó villogót tesznek, mert a kojak villogó menő, de automatizálva még menőbb, azt már megírtuk. Hogy a japán rendőrmotorosok úgy uralják a gépeiket, hogy arra bárki elismerően csettint, arról is volt szó. Az viszont meglepett, mikor kiderült, náluk még vannak oldalkocsis rendőrmotorok.

oldalkocsisok2
Gagarint is oldalkocsisok kísérték, mikor Budapestre látogatott

Nem is akármilyen rendőrmotorok: oldalkocsis Honda Goldwingek. Régen, negyven, de inkább ötven-hatvan éve a magas rangú vezetőket szállító konvojokat szokás volt oldalkocsis rendőrmotorokkal kísérini, de ahogy a hétköznapokból, úgy a rendőrségek garázsaiból is kikoptak ezek a drága szerkezetek. Mert az oldalkocsis motor, mint műfaj elég drága, meg aztán aki már próbálta, tudja, hogy érdekes élmény a fogatot irányítani, de majdnem annyi helyet foglal, mint egy autó, annyit is fogyaszt, nem túl mozgékony, de az esőtől, sártól, hidegtől, ütközéstől semmi nem véd. Magyarul a motorkerékpár és az autó összes hátrányát ötvözi.

De a japánokat ez mind nem hatja meg. Az oldalkocsis rendőri kíséret elegáns, mert a csónakban ott feszít peckesen a díszegyenruhás biztosúr, a motoron csillog a sok króm, tekintélyt parancsol - mi kell még? Hát mi kellhetne, ha japánokról van szó? Kínos precizitás. Mert hogy mutatna a császár limuzinja mellett két olyan motor, aminek bal oldalon van az oldalkocsija (baloldali közlekedésű országokban bal oldalra szerelik a csónakot)? Oda a szimmetria! Ezért a jobboldali motorra jobb oldalra, a baloldalira bal oldalra csavarozták az oldalkocsit. A szimmetriára törekvésen felül valószínűleg személybiztosítási okai is vannak a dolognak. A felvezető oldalkocsis Gold Wing hófehér, de a császár lakkfekete limuzinjához egyértelműen csakis a lakkfekete kísérőmotor passzol. Csak ez tekinthető a Császárhoz méltó kisérő motornak. És igen, arra is gondolni kell, hogy a nagy plexi mögött ülő rendőr esőben is jól lásson, ezért szereltek a fekete Gold Wingekre ablaktörlőt is... Ilyenje nem csak a rendőröknek lehet, de csak a japán belpiacra létezik ablaktörlő a Gold Wingekre.

Goldwing-kougu
Ha jól látom, az oldalkocsinak kilinccsel nyíló ajtaja van