Motorosnak minek rendszám?

2014.06.04. 11:46

 

motor_rendszám3.jpg

Jön még kutyára a dér: a pár éve még a gyulai kolbásznál is nagyobb hungarikumnak számító szlovákrendszámizmus tobzódott az utakon, ma meg már híre-hamva sincs, hiába mondta ki az ombudsman, hogy a szívatás nem volt frankó.

Van egyfajta állampolgári lazaság itt kérem, talán mert a szocializmusban mi voltunk a vidám barakk: feltalálja magát a magyar, hogy ne kelljen szabályosan közlekedni. Se. A nem-szabályos-közlekedés jár!

A motorozás az ugye olyan szakma, hogy csak gyorsan lehet menni, mert normálisan közlekedve nem jó a kenése a motornak, így benne van a gépkönyvben az előírt gyorshajtás.

Persze nem akarok álszent lenni, motorral senki sem megy pont ötvennel a városban, kivéve aki nagyon figyel rá (és ez nemhogy kisebbség, hanem nyomelem szint), meg aki eljut az evolúcióban a csopperig. De aki faszagyerek, az legalább figyeli a traffipaxot.

A többi madár meg manipulálja a rendszámot erősen. Kinek nem fordult meg a fejében? (Például nekem, soha nem jutna eszembe ilyesmi, de ez most lényegtelen.)

De persze az ember logikusan csak arra az időre próbálná olvashatatlanná tenni a rendszámát, amikor éppen gyorsan megy. Mert ugye elvileg vegzál a rendőr, ha a tábla nem frankó. Erre vannak illegális mechanikák, de a legtöbben nem veszik ilyesmire a fáradtságot, úgyse szól rájuk senki.

Van olyan is, aki egyszerű vagányságból máshova teszi a rendszámot, mint ahol a helye van, mondjuk a lengővilla magasságába le.

motor_rendszám5.jpgElvileg ezt lehet

Ettől persze olvasható, de kérdés, hogy szabályos-e?

Az extrémebb esetek láttán főképp felmerül: vajon szabályos-e a sportmotoron a farokidom alá vízszintesen betapasztott rendszám, avagy lehet-e lazán a blokk aljára tenni kartervédőnek?

Nem volt ez olyan kínzó kérdés, hiszen csak ritkán látok egészen pofátlan parasztokat ez ügyben, meg legyen ez az ő bajuk, de kezembe akadt a vonatkozó jogszabály, így gondoltam, megnézem, mi a pálya.

Hadd ne idézzem pontosan: a lényeg az, hogy a rendszámtáblát a motorkerékpár hossztengelyére merőlegesen kell elhelyezni, körülbelül függőlegesen.

Azaz felhajtva, farokidom aljára szerelve bizony van olyan gáz, mint amilyennek kinéz, mert az aztán nem körülbelül függőleges, hanem semennyire sem függőleges.

motor_rendszám1.jpg
Nem hiszem el, hogy ezt valaki komolyan gondolja, pedig elég sokan

Mégsem láttam soha olyat, hogy az egyértelmű flegmaság ellenére intézkedtek volna a rendőrök. Én mondjuk pont ezeket szívatnám, ha rendőr lennék, a végén el is árulom, miért.

A csopperesek oldalra helyezett rendszáma viszont oké. Ellenben a függőlegesre fordított táblát az se gondolja komolyan, aki kitalálta: a hiba talán a jogértelmezési rutin hiányában keresendő.

motor_rendszám2.jpg

A jogszabályokat ugyanis nem feltétlenül úgy kell értelmezni, hogy amiről a jogszabály nem tesz tiltó jelleggel említést, azt lehet.

A jogalkotó valószínűleg abból indul ki, hogy Magyarországon vízszintesen, balról jobbra írunk és olvasunk, ezért az olvashatóságnak megfelelően horizontálisan kell elhelyezni a táblát.

Hasonló ez ahhoz a városi legendához, amikor az okosok úgy képzelik, hogy mivel a jogszabály nem írja, hogy a becsatolt bukósisakot a fejen kell viselni, motorozhatunk a könyökünkre húzott sisakkal is.

Nagy tévedés.

A bukósisakot fejen kell viselni akkor is, ha nem rágja szájba a jogszabály. Talán mert feltételezi, hogy az állampolgár nem hülye. És természetesen jogosítvánnyal motorozik, ergo elvégezte a vonatkozó jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamot, ahol megmutatták neki a sisak helyes használatát.

A rendszámnak láthatónak és olvashatónak kell lennie, ez a lényeg. A függőlegesbe állított rendszám nem olvasható.

Minden egyszerű leolvashatóságra vonatkozó trükközés olyan, mintha hátunkra írnánk nagy betűkkel, hogy mindenki lássa: nem tartjuk be a szabályokat.

motor_rendszám4.jpg

Az olvashatatlanul, nem a gyári helyére, nem az előírások szerint felszerelt rendszám egyértelmű kinyilatkoztatása annak, hogy a jármű tulajdonosa nem szándékozik szabályosan közlekedni és szinte biztosan notórius gyorshajtó. Azaz potenciálisan veszélyes a többi közlekedőre nézve. Én ezért szívatnám őket, ha rendőr lennék. 

motor_rendszám6.jpg
Fejlettebb technológia: rendszámbehajtó

Mért kell ez a feltűnősködés? Sosem értettem, miért nem lehet egyszerűen csak normálisnak lenni.

Persze a vagánycsávók megtehetik, mert mint ahogy általában az irritáló és veszélyes módon közlekedőkkel, ezzel se foglalkozik a mentődoboz-komplexussal küzdő rendőrség.