Nincs több szenvedés a lakattal

2014.10.23. 16:29
13 hozzászólás

Amikor a Bion-X hajtású Smart biciklit hoztam el tesztre, akkor találkoztam először zollstock szerűen összehajtogatható biciklilánccal. Praktikus dolog, mert kis helyen, kulturált formában tárolható, miközben elég hosszú és erős. Egyetlen hátránya talán, hogy nincs rajta textilborítás, mint a klasszikus láncokon szokás, ezért minden fel- és levételnél attól féltem, hogy lepattintja a festéket a majd' 700 ezres bicikliről.

Ebbe a videóba Papp Tibi futott bele a Fecebookon. A két srác továbbgondolta a hajtogatós lakatot és beleépítették a nyeregbe. Az Seatylock ötlete zseniális, hiszen vagy le van kötve a bicikli, vagy ülünk rajta, a két állapot tehát kizárja egymást. A csőről egy gyorszárral tudjuk lecsatolni a nyerget, és abból kihajtogatni a lakatot. A gyártáshoz szükséges pénzügyi hátteret, ahogy a startupoknál divat, egy tőkegyűjtő honlapon, jelen esetben a Kickstarteren szedték össze. A 40 ezer dolláros célt hamar elérték, jelenleg 85 ezer dollár felett járnak.

A nyereg-lakat kétféle kialakításban (keskenyebb trekking és szélesebb comfort), sok színben és több mintával is rendelhető. A legolcsóbb változat 85 dollár, az Amerikán kívüli szállítás pedig további 15. Ez pont száz dollár, ami kb. 25 ezer forint. Első hallásra talán soknak tűnik, de egy jó minőségű, összehajtogatható kerékpárzár bőven 10 ezer forint felett van, a nyereg árak pedig nagyjából 5 ezertől indulnak. Ha így nézzük, pár ezer forint felárat pedig lehet, hogy megér ez a kombinált megoldás. Én megkívántam.