Hidrogénreaktor nélkül egy métert se!

2016.03.19. 12:29

Elindulsz túrázni, van egy csomó cuccod. Valamibe tenni kéne, ami nem ázik át. Erre a feladatra tökéletes és költséghatékony a tengerész-zsák – ahogy sokan emlegetik a hullazsák. Vízhatlan anyaga, a szája visszahajtogatva, lezárva: pofonegyszerű, strapabíró. Persze manapság ennek is vannak alváltozatai, kár láthatósági sárgában, fényvisszaverő betétekkel.

Aztán kellene valami, amibe az apró cuccot tudod tenni, akár a mindennapi rohangászások során szükséges cókmókot. Esetleg a telefont a tetejére tudod rögzíteni, mert a kijelzőjén fut a navigáció. Ilyen is van, a Givi neszesszernél kicsit nagyobb tanktáskája is ésszerű felszerelésnek tűnik, pont mint a motorra szerelhető univerzális GPS/telefontartók.

Egy jó hátizsák is hasznos, különösen, ha a mellkason összepattintós pántja van: baromi sok terhet levesz az ember válláról ez a rendszer. Külön öröm, ha a táskába csúsztatott protektor plusz funkcióval ruházza fel a szütyőt, egyszerre táska és levehető gerincprotektor.

De nem csak hagyományos dolgokkal teheti kényelmesebbé az ember a túráit, a szörnyen civilizált, extra kényelmes alakok felhúzhatnak egy fűthető aláöltözőt – amekkora gyíkságnak tűnik, annyira kellemes dolog az akkuról működő ruhadarab. Ha nem is motoron, de hideg villanyautóban teszteltük, megsokszorozza az ember komfortérzetét. Ugyanilyen elven működő kámzsát, kesztyűt is vehet, aki nagyon fázós.

Az igazi kütyübuziknak ott vannak a telefonról bluetooth-kapcsolattal vezérelhető fűthető, lépésszámlálós, elégetett kalória kalkulátoros talpbetétek.

Ezekkel a fűthető, akkumulátoros cuccokkal egyetlen baj van: villany kell nekik, az akku meg lemerül. De a napelemes hátizsák pont itt jöhet jól. Amíg ülünk a motoron vagy sétálunk a városban, a napsugarak feltöltik az épp lemerült felszerelésünket.

De ha nem süt a nap, akkor sem kell aggódni. Zsebben is elfér ez a kis hidrogén-reaktor, a hidrogén cella behelyezése után automatikusan generálja a villanyt, akár a sötét sivatagi éjszaka közepén is.

Ételt melegíteni, főzni is lehet villany és nyílt láng nélkül. Csak egy speciális Barocook edény, meg víz kell hozzá, a speciális fűtőelem a vízzel reakcióba lépve száz fokosra melegíti azt.

A túrafelszerelés-specialista Futuman standján láttam ezt a GoPro kiegészítőt is: ha csak a nagy akkumulátor teljesítményét használjuk (ezt külön is meg lehet venni), akár megötszörözi a használati időt, de a nagy teljesítményű leddel sötétben is lehet jó minőségű akciófelvételeket készíteni.

Lassan annyi kiegészítővel indulhatunk el motoros túrára, hogy az előkészületek, az akkumulátorok feltöltése és a cókmók összepakolása tovább tart, mint maga a kirándulás. Aki közelebbről is megnézné ezeket a felszereléseket, az még ma és holnap kimehet az AMTS-re.