Lehet-e kigyulladásig túráztatni a motort?

2016.04.28. 09:49
12 hozzászólás

Egy motor sok minden miatt leéghet. Elég lehet egy kis gányolás, elektromos hiba, vagy már az is, ha valahogyan benzin csöppen a forró leömlőkre. Szóval a baj bármi miatt bekövetkezhet, és akkor még nem is beszéltünk az emberi hülyeségről. És most, hogy a hülyeséget szóba hozva ilyen jól felkonferáltam, érdemes megnézni ezt a videót.

Oda se neki, jól néz ki éjszaka a világító kipufogórendszer, de ezt tényleg ne próbálja ki senki se. Mert ha meg is lehet úszni kigyulladás nélkül, egyáltalán nem garantált, hogy a motor nem megy utána tönkre: az alkatrészeket jellemzően nem narancsvörös izzásra tervezik, a kihűlő alkatrészek deformálódhatnak.

Menet közben ilyesmivel nem kell számolni, olyankor a menetszél hatékonyan besegít a hűtésbe. Ha viszont oldaltámaszon áll, akkor egészen más dolgok történnek, mintha kétszázzal repesztene, a felszálló pokoli hő pedig képes ezt-azt megolvasztani, például a gumi- és műanyag elemeket.

A videón is ez történhetett, valószínűleg egy benzincső adta meg magát, és abból lett a tűz.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.