Üdv a zseblámpabuzéria poklából!

Teszt: Lumintop Tool AAA

2017.01.22. 07:10

Mindenkinek megvan a maga nünükéje, van, aki egész nap x-boxozik, van, aki stadionokat épít, és van, aki motorokat gyűjt. Én leginkább ez utóbbi kategóriába tartozom, bár a négy motorommal és az ő nagyjából Suzuki Swiftnyi összértékükkel azért nem tartozom a legnagyobb motorgyűjtő fanatikusok közé, inkább valahol félúton járok a motorgyűjtés és a szarhalmozás között.

A szomszédok már így is sokallják a kollekciót, ezért úgy döntöttem, nem tetézem a bajt, és csak akkor jöhet új, ha cserébe megy valamelyik. Mivel egyik eladásához sem fűlik a fogam, nem jön mostanában új darab.

Szóval muszáj voltam valami helytakarékosabb és a szomszédok idegvégződéseit csekélyebb mértékben stimuláló nünüke után nézni, olyan után, ami nem nagyon költséges, nem foglal sok helyet, mégis viszonylag kellemes kifutási lehetőséget biztosít az akut és a krónikus kütyübuzéria számára, de a motorokhoz is van köze: így lettem zseblámpagyűjtő.

Akarom mondani, tulajdonképpen még nem lettem, merthogy a kollekcióba szánt első zseblámpa is épp csak megérkezett Kínából, de már most simán kinevezem magam tiszteletbeli zseblámpagyűjtőnek, mivel az utóbbi hetekben több tíz órányi zseblámpatesztet néztem végig a Youtube-on, és nagyjából kiokoskodtam, milyen zseblámpára van szükségem. Illetve azt hiszem, megtaláltam a motorszereléshez ideális és olcsó megoldást.

Ezt egy videóból tanultam, a profi túlélők (jelentsen ez bármit is) így szokták
Ezt egy videóból tanultam, a profi túlélők (jelentsen ez bármit is) így szokták

Fontos volt, hogy ne kelljen újfajta elemekre beruháznom, van itthon egy halom tölthető AA és AAA, azokra akartam alapozni. Aztán a kollekció első – és ezért szükségszerűen univerzális felhasználású – tagjaként az is szempont volt, hogy ne legyen drága, emellett kicsi legyen, de azért erős fényt adjon. Persze jó, ha tud gyengébbet is, így szükség esetén tovább bírja majd szuflával. Aztán az se baj, ha a klipsz megfordítható, hogy baseballsapka ellenzőjére rögzítve fejlámpaként is használhassam.

Ami pedig a szabadtéri motorszerelés perspektíváját illeti: nem árt, ha víz- és ütésálló, és a legfontosabb, hogy mágneses vége legyen, vagyis bármilyen mágnesezhető fémfelületen megtapadjon. A profi túlélők – ezt is az egyik videóban láttam – belevágják a késüket a kívánt szögben egy fa törzsébe, és a pengére teszik rá a mágneses lámpát, ami így pont oda fog világítani, ahová kell. Nekem viszont van annyi motorom egymás mellett a kertben, hogy szerelés közben ne legyek híján mágnesezhető felületnek.

Tudom, sok elvárás ez így együtt, de a hosszú lista azért arra jó volt, hogy tulajdonképpen egyetlen elemre szűkítse számomra a kínálatot, amit úgy hívnak, hogy Lumintop Tool AAA. Kínai gyártmányról van szó, de a minőségi kosárból, van rá két év garancia, alig több, mint 10 dollár, és ingyen postával jön. Mondjuk jó lassan, az államilag dotált kínai postának öt hétre volt szüksége.

Távlati terveim között szerepel, hogy ha ezt a kis Lumintopot már faltól falig kijátszottam, elkezdek óvatosan feljebb lépkedni, és beruházni egy-egy drágább és erősebb lámpára, persze szigorúan mágneses véggel. Most a tölthető akksis Olight S2R-rel szemezgetek, ami szintén kínai, de már kimondottan high-end termék, és a több, mint 1000 lumenjével 100 méterről bárkinek könnyedén kivési a retináját. Csak hát alaphangon is 15-20 ezer forintba kerül, úgyhogy hunyok még rá párat. És addig végigizgulok néhány újabb zseblámpabuzéria-videót a Youtube-on.